Neobične sposobnosti: Ovi rakovi žive zamrznuti u ledu

Još ne mogu sa sigurnošću potvrditi čime otkrivaju svjetlost, ali prema dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je da se receptori najvjerovatnije nalaze na glavi
1 komentar(a)
rakovi, Foto: Screenshot Twitter
rakovi, Foto: Screenshot Twitter
Ažurirano: 29.03.2016. 13:14h

Duboko u ledenim pećinama Šavangunskog grebena u državi Njujork žive mali rakovi sa jedinstvenim sposobnostima.

U ledenim pećinama tokom zime snijeg i hladni vazduh ulaze kroz pukotine i otvore na vrhu, čime se stvara hladno okruženje. Samim tim ovi mali rakovi se moraju sami privići na takvu vrstu staništa.

Način na koji oni preživljavaju je sposobnost da se zamrznu tokom niskih temperatura.

Tokom labaratorijskih istraživanja koje je predvodio Luis Espinoza utvrđeno je da se rakovi mogu zalediti a da nakon odmrzavanja odmah počinju normalno da plivaju.

On je objasnio da je uobičajeno da životionje koje se zamrzavaju pune svoje tijelo glicerolom, raznim šećerima ili aminokiselinama, čime smanjuju tačku zamrazavanja i spriječavaju stvaranje kristala koji bi uništili njihove ćelije.

Espinoza smatra da i rakovi koriste iste supstance ali da se ne bi začudio da pronađu nešto novo.

Pored navedenog još jedna sposobnost ovih rakova koji nemaju oči jeste da razlikuju svijetlo od mraka, kao i da svjetlost prepoznaju sa velike udaljenosti.

Još ne mogu sa sigurnošću potvrditi čime otkrivaju svjetlost, ali prema dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je da se receptori najvjerovatnije nalaze na glavi.

Bonus video: