ZAŠTITA PRIVATNOSTI ILI ZAŠTITA POČINIOCA?

FBI "zaobišao" Apple i dekodirao iPhone

Američke službe su još protekle nedjelje saopštile kako im je predložen način dešifrovanja, ali za sada se još ne zna ko je pružio pomoć
0 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Američka tajna služba FBI je, prema sopstvenom priznanju, dekodirala iPhone jednog islamističkog atentatora, i na ovaj način 'zaobišla' Apple. Koncern stoga želi da svoje telefone obezbijedi još bolje.

Spor između Apple-a i američke vlade zbog toga što su američke službe 'zaobišle' Apple-a i dekodirale iPhone jednog ubijenog atentatora za sada je okončan. U jednom pismu Ministarstva pravde upućenom sudu stoji da pomoć koncerna Apple 'više nije potrebna'. Državna tužiteljka zadužena za slučaj, Ajlin Deker  je kazala da su preduzeti odgovarajući koraci.

Američke službe su još protekle nedjelje saopštile kako im je predložen način dešifrovanja, ali za sada se još ne zna ko je pružio pomoć i koje metode dekodiranja su korišćene.

Zaštita privatnosti ili zaštita počinioca?

Apple-u je sredinom februara sudija u jednom procesu naložio da pomogne FBI-u u dešifrovanju pasvorda iPhon-a 5C, koji je koristio atentator u San Bernandinu. On je u tom kalifornijskom gradu sa svojom suprugom ubio 14 ljudi. Par, koji je podržavao 'Islamsku državu', poginuo je u razmjeni vatre s policijom.

FBI je posljednjih sedmica stalno tvrdio kako bez pomoći Apple-a nikako ne bi mogli da dođu do podataka iz telefona. FBI je htio da Apple softverskom intervencijom ukloni funkciju kojom se nakon deset pogrešno ukucanih lozinki brišu svi podaci iz telefona. Apple se žestoko tome usprotivio, argumentujući da bi takvim jednim programom bila smanjena sigurnost podataka svih drugih korisnika.

Koncernu je takođe zasmetalo to što se vlada pozvala na zakon iz 1789 "All Writs Act", koji opunomoćuje sudiju da preduzme neophodne mjere. Apple upozorava da bi sa ovakvim jednim presedanom mogla da budu otvorena vrata za dalekosežno nadgledanje elektronskih uređaja. Apple su u njegovom otporu podržali drugi softverski giganti kao što su Google, Facebook i Yahoo, kao i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Odložen sukob?

Ministarstvo pravde odbacuje optužbe i saopštava da se radi samo o tom jednom jedinom iPhonu. Državni tužilac sa Menhetna, Sajrus Vens mlađi (Cyrus Vans Jr.) se nedavno žalio kako su samo u njegovoj službi nedešifrovani iPhone-i onemogućili dalju istragu.

U Njujorku već mjesecima traje sličan proces u kojem se sudija stavio na stranu Apple-a. U Kaliforniji pak velika debata o uticaju kodiranja na istragu nije okončana završetkom procesa. 

Eksperti nagađaju o eventualnoj slaboj tački u softveru Apple-a pa do kompleksnog metoda otvaranja telefona i kopiranja podataka na drugi disk

Ali, pitanje ko je pomogao FBI-u i dalje je predmet spekulacija. Teoretski gledano, moguće je da su istražni organi dobili smjernice u vezi sa lozinkom. No, saopštenja protekle nedjelje upućuju na to da je u pitanju bilo tehničko rješenje. Eksperti nagađaju o eventualnoj slaboj tački u softveru Apple-a pa do kompleksnog metoda otvaranja telefona i kopiranja podataka na drugi disk.

List "Yedioth Ahronot" piše kako je navodno u dešifrovanju pomogla izraelska firma Cellebrite, koja je specijalizovana za izvlačenje podataka iz mobilnih telefona, smartfona i drugih mobilnih aparata.

Reakcija Apple-a

Apple želi da pojača bezbjednost svojih proizvoda i ostaje pri tom da su zahtjevi američke vlade za ukidanje prepreka za dešifrovanje pogrešni. Apple će državne službe podržavati "kao i do sada", ali će sigurnost svojih proizvoda dodatno pojačati, jer su napadi na podatke postali sve učestaliji i sofisticiraniji, navodi se u saopštenju Applee-a.