Ruski terenac "Burlak": Osvojiti Sjeverni pol, postaviti svjetski rekord

Autor ideje ekspedicije je konstruktor Aleksej Makarov. On je bio inspirisan rekordom koji je 2009. godine postavio ruski pustolov Vasilij Jelagin, koji je prvi stigao do Sjevernog pola amfibijom "Jemelja", piše Sputnjik
135 pregleda 7 komentar(a)
Burlak, Foto: Screenshot (YouTube)
Burlak, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.03.2016. 12:08h

U Rusiji je napravljen jedinstveni terenac "Burlak", koji je namijenjen za osvajanje Sjevernog pola, piše Sputnjik.

Testiranje terenca je već počelo na obalama Karskog mora, koje je dio Sjevernog ledenog okeana.

Za 2018. godinu se planira ekspedicija po cijeloj teritoriji Artika, na kopnu, u vodi i na morskom ledu, čiji je cilj, između ostalog, i postavljanje svjetskog rekorda, piše Sputnjik.

Autor ideje ekspedicije je konstruktor Aleksej Makarov. On je bio inspirisan rekordom koji je 2009. godine postavio ruski pustolov Vasilij Jelagin, koji je prvi stigao do Sjevernog pola amfibijom "Jemelja", piše Sputnjik.

Tada je ekipa ostavila ovo vozilo na Arktiku i vratila se kući helikopterom.

Makarov je odlučio da napravi savršeniji terenac kojim bi se moglo stići do Sjevernog pola, ali i vratiti se kući bez dodatnog dopremanja goriva i hrane avionima, piše Sputnjik.

Vozač i ekipa mogu da poprave eventualni kvar ne izlazeći iz automobila, što je posebno važno ukoliko temperatura napolju seže do, recimo, minus 50 stepeni Celzijusa.

U komfornom salonu ovog automobila su četiri kreveta, kuhinja sa gasnim šporetom, umivaonik i tuš. Karoserija je obložena aluminijumom debljine jedan milimetar, dok je salon obložen izolacionim materijalom i sintetičkim filcom, koji čuvaju toplotu unutar samog terenca.

Takva vozila bi u budućnosti mogli da koriste i naučnici, koji rade u ekstremnim arktičkim uslovima, navodi Sputnjik.

Bonus video: