Letiš, a ne osjećaš: Restilizovana Mazda 6

Restilizovana “šestica” u najsnažnijoj dizel verziji i najbogatijim paketom opreme sada još više ugrožava premijum konkurenciju
0 komentar(a)
mazda, Foto: Saša Marković
mazda, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 23.03.2016. 11:37h

Mazda 6 predstavljena 2013. godine napravila je pravi bum na tržištu limuzina D segmenta. Superatraktivan izgled, Skyaktiv tehnologije i fenomenalne sportske osobine učinile su ovaj auto jednim od najpoželjnijih u klasi. Ipak, Japanci su odlučili da već nakon par godina unaprijede pojedine segmente, a kako su ova poboljšanja uticala na automobil provjerili smo tokom testa u okviru koga smo “šesticom” prevalili preko hiljadu kilometara.

U svakom slučaju, već vam je jasno da se obnova ponajmanje odnosi na dizajn, koji je već od samog starta uveo nove standarde u klasi i zaista nije bilo potrebe da se ozbiljnije modifikuje. Evolucija se odnosi na suptilni tretman maske i svjetlosnih grupa. U ponudu su ubačeni novi aluminijumski točkovi prečnika 19-inča u nešto tamnijoj nijansi.

“Šestica” je sa ovim dobila još snažniji stav i eleganciju, a posebno je atraktivna u crvenoj nijansi koju smo imali na testu.

Okruženje vozača je izrazito sportsko, čemu doprinosi sportski volan i tamni enterijer začinjen detaljima od brušenog aluminijuma. Kvalitet materijala je na pragu premijum klase, pa posebno ovaj najviši paket opreme može da privuče i kupce BMW-a.

Nevjerovatno je koliko dobro auto sa prednjom vučom, dug skoro pet metara, leži u krivinama

Kad je riječ o prostoru u putničkoj kabini, šestica je zaista izdašna, što se i očekuje od auta dugog 487 i širokog 184 cm. Vozač ima mnogo mogućnosti podešavanja sjedišta i volana da maksimalno iskoristi ovaj prostor, a boravak na zadnjim sjedištima je prava privilegija zbog velikog komfora za noge i udobnih sjedišta sa naslonom za ruke u sredini. Izrazito visoke osobe će osjetiti manjak prostora za glavu, ali to je neminovna posljedica niske linije krova.

Redizajnom su proširene i mogućnosti odlaganja stvari u kabini. Uvođenjem elektronske parkirne kočnice otvorio se prostor između sjedišta koji su dizajneri efikasno iskoristili. Prtljažnik je nešto manji nego kod konkurencije iz srednje klase, i više je na nivou premijum rivala.

Gepek “šestice” raspolaže sa 480 litara zapremine, a na primjer ford mondeo ima 541 litar. Ako vam treba više prostora postoji mogućnost obaranja naslona zadnjih sjedišta putem korisnih poluga u gepeku, a tada ćete otvoriti utovarni prostor od 1632 litra.

Pod haubom testnog modela je motor koji najbolje iskorištava ogromne mogućnosti Skyactiv šasije. Dizelaš zapremine 2,2 litra u ovom izdanju razvija 175 konjskih snaga i 420 Nm, što šesticu pretvara u pravu drumsku raketu. Putovanje od Podgorice do Beograda ovim automobilom trajalo je dosta kraće nego što smo očekivali. Što je najzanimljivije, nijesmo išli previše brzo na pravcu, već smo na vremenu dobijali u krivinama.

Prednosti sportskog vješanja upotpunjene su širokim gumama, što za rezultat ima izvanrednu upravljivost i ležanje u zavojima. Čak i kada oštro uđete u brzu krivinu, “šestica” nepokolebljivo drži putanju, a preko volana vam daje mnogo osjećaja o dešavanju na putu. Prosto je teško povjerovati da ovolika limuzina sa prednjom vučom može tako da leži u krivinama.

Pošto je ranija mazda 6 bila kritikovana da je suviše tvrda, inženjeri su u novoj verziji značajno poboljšali udobnost. Čak i sa niskoprofilnim gumama auto bez problema plovi preko neravnih dionica puta, a na destinaciju smo stigli odmorni.

Šestostepeni automatski mjenjač odlično barata sa raspoloživom snagom, a ako želite sami da preuzmete šaltovanje imate polugice iza volana. Pošto motor još nije bio razrađen, potrošnju od šest i po litara na otvorenom treba uzeti sa rezervom, jer će ona sigurno da bude dosta manja nakon par hiljada kilometara. Iz iskustva sa prethodnim modelom, možete računati da ovaj motor troši oko šest i po do sedam litara u prosjeku.

Testni model i bogatom opremom konkuriše premijum vozilima. Mazda 6 u najbogatijem paketu opreme Revolution Top ima i Bouz (Bose) muzički sistem sa 11 zvučnika, kao i “hed up” displej sa osnovnim informacijama o vožnji. Tu su i LED farovi, ulazak u auto i start motora bez ključa i električno podesiva prednja sjedišta. Dodatne stavke kao što su dvozonska klima, parking kamere, kožna sjedišta i gomila sistema za pomoć vozaču, čine ga odličnom alternativom BMW-ovim ili Audijevim kompaktnim limuzinama. Pored čuvenog Mazdinog kvaliteta, dodatni adut testne šestice kojom se nameće kupcima iz višeg segmenta je i konkurentna cijena od 34.250 eura.

Displej MZD Connect sistema sada na vrhu centralne konzole

Ako se nešto kod dosadašnje verzije moglo nazvati slabom tačkom, to je bio enterijer. Konkretno: ne baš najsrećnija integracija infozabavnog uređaja u komandnu tablu. Za ovaj novi model, dizajneri su se posebno potrudili i došli do savremenijeg rješenja.

Informacije MZD Connect sistema se, umjesto na displeju ugrađenom u centralnu konzolu, prikazuju na ekranu od sedam inča koji se uzdiže na njenom vrhu. Funkcije se kontrolišu ili dodirom na displej ili rotacionim prekidačem između sjedišta, u stilu BMW-ovog sistema iDrive.

Tehnički podaci

Motor: četvorocilindarski komon-rejl dizel • Zapremina: 2.191 cm3 • Snaga: 175 KS @ 4.500 o/min • Obrtni moment: 420 Nm @ 2.000 o/min • Pogon: Na prednje točkove • Najveća brzina: 216 km/h • Ubrzanje 0-100 km/h: 8,4 s • Prosječna potrošnja 4,8 l/100 km (fabrički podatak) • Mjenjač: 6-stepeni automatik • Gume: 225/45 R19 • D/Š/V: 4.869/1.839/1.450 mm • Međuosovinski razmak: 2.830 mm • Prtljažnik: 481 l • Težina: 1.495 kg

Bonus video: