Prošli februar najtopliji mjesec koji je zabilježen u istoriji

Rekordi obično padaju za stoti ili deseti dio stepena, a ni jedan mjesec nije imao ovako veliko odstupanje. Februar je bio i za 0,33 stepena topliji od prethodnog rekorda iz prošle godine
0 komentar(a)
sunce, Foto: Shutterstock
sunce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.03.2016. 10:45h

Neslavni temperaturni rekordi nastavljaju da padaju već deset mjeseci zaredom, a prošli februar je bio najtopliji mjesec koji je zabilježen u istoriji.

Vrući februar bio je 1,21 stepen Celzijusa topliji od prosjeka za 20. vijek, objavila je američka Kancelarija za okeane i atmosferu (NOAA), koji je temperaturu počeo da prati još 1880. godine.

Ali, ovaj skok je "bez presedana", rekao je meteorolog Majkl Man za USA Today.

Naime, rekordi obično padaju za stoti ili deseti dio stepena, a ni jedan mjesec nije imao ovako veliko odstupanje. Februar je bio i za 0,33 stepena topliji od prethodnog rekorda iz prošle godine. Man je ovaj rast u februaru pripisao spoju globalnog zagrijavanja, El Ninja i mjesečnih fluktuacija, ali dominantan je uticaj čovjeka i globalnog zagrijavanja.

"Ovaj rast temperatura možemo smatrati astronomskim", rekla je Džesika Blunden, klimatolog NOAA i dodala da su svugdje zabilježili rekorde, osim na Antarktiku.

"To je suludo", dodaje Blunden.

Ovo je bila i najtoplija zima u prosjeku i to za 0,29 Celzijusa toplija od prošle. Kim Kob sa univerziteta Georgia Tech kaže da se inače ne zamara ovim rekordima, ali kad je gledala podatke za ovaj februar to joj je izgledalo kao nešto iz filma naučne fantastike, piše Daily Mail.

24sata.hr

Bonus video: