Instagram priprema veliku promjenu

Instagram počinje da testira algoritam koji će biti sličan onome na Facebooku, pa će algoritam probati da pogodi koji sadržaj najviše želite da vidite bez obzira na vrijeme kad je objavljeno
0 komentar(a)
Instagram hrana, Foto: Shutterstock
Instagram hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2016. 11:40h

Korisnike Instagrama očekuje velika promjena u prikazivanju sadržaja, što znači da neće biti više klasičnog hronološkog pregleda.

Facebook je još 2009. godine promijenio "newsfeed" algoritam koji je baziran na popularnosti objava između ostalih, a prošlog mjeseca je Twitter predstavio promjenu uvodeći starije popularne tvitove na vrh "lajne".

Instagram počinje da testira algoritam koji će biti sličan onome na Facebooku, pa će algoritam probati da pogodi koji sadržaj najviše želite da vidite bez obzira na vrijeme kad je objavljeno.

Promjena se dešava zbog rasta popularnosti Instagrama koji sada ima 400 miliona redovnih korisnika, dok Facebook mjesečno koristi preko milijardu i po ljudi.

"Prosječno, ljudi propuste oko 70% sadržaja koji postave njihovi prijatelji", objašnjava Kevin Sistrom, jedan od osnivača Instagrama.

Namjera nije toliko da se poveća broj pregledanog sadržaja, već da tih 30% bude najboljih mogućih 30%.

Bonus video: