Najtopliji februar u istoriji "upalio alarm" među naučnicima

Preliminarni rezultati, početkom marta pokazuju da je površina zemlje i mora u februaru u prosjeku 1,35 stepen toplija od osnovne temperaturne linije iz perioda 1951-1980
80 pregleda 12 komentar(a)
globalno zagrijavanje, Foto: Twitter
globalno zagrijavanje, Foto: Twitter
Ažurirano: 14.03.2016. 08:43h

Globalna temperatura za mjesec februar, oborila je sve rekorde do sada kada je u pitanju visina temerature, prema novim NASA podacima.

Rezultat je šokirao brojne naučnike i meteorologe, i jasna je indicija maha globalnog zagrijavanja, koju prouzrokuje čovjek, napisali su poznati meteorolozi, i autori bloga "Weather underground", Džef Masters i Bob Henson.

Preliminarni rezultati, početkom marta pokazuju da je površina zemlje i mora u februaru u prosjeku 1,35 stepen toplija od osnovne temperaturne linije iz perioda 1951-1980.

Prethodni rekord zabilježen je u januaru ove godine, kada je temperatura vazduha bila toplija za 1,15 stepeni u prosjeku.

Iako se u obzir uzima jak talas El Ninja (temperaturna fluktuacija iznad Pacifika), temperatura je znantno veća od posljednjeg jakog talasa iz 1998. godine.

"Ulazimo u doba velikih klimatskih promjena i ako brzo ne ragujemo, posljedice bi mogle biti fatalne", izjavio je Stefan Ramstorf, iz njemačkog Instituta za klimatska izučavanja u Potsdamu.

"Ovi rezultati su zapanjujući....i bez presedana", dodao je on.

Bonus video: