OPASNOST OD HAKERA

500 miliona Android uređaja ugroženo novim malware-om

Svi uređaji koji imaju instalirane Android verzije od Android 2.2 do Android 4.4 su ugroženi ovim malware-om
0 komentar(a)
Android, Foto: Shutterstock
Android, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 08:43h

Kako je navela mobilna bezbjednosna kompanija Skycure, nova forma malware-a ugrozila je više od 500 miliona Android uređaja, a sve putem "pristupanja clickjacking-om".

Ovo je metod koji zbunjuje korisnike smartfona na način kako bi kliknuli na nešto što djeluje kao benigno, ali bi zapravo moglo da otvori telefon hakerima. Zahtjeva da se učita zlonamjerni sajt koji izgleda kao sajt koji nema prijetnji ali uz nevidljivo preklapanje drugog servisa.

Clickjacking omogućava hakeru da ukrade sve osjetljive informacije bazirane na tekstu, kao i da preduzme akcije koristeći operativni sistem ili aplikacije koje nisu odobrene ili čak nisu ni poznate vlasniku telefona. SMS poruke su tada u opasnosti kao i poslovni ili lični email-ovi, podaci iz aplikacija za razmjenu poruka, osjetljivi podaci iz poslovnih aplikacija i brojne druge stvari.

Kada mu pristup bude omogućen, haker može da promijeni čak i administratorske dozvole pa čak i da omogući novog Device Admina. Svi uređaji koji imaju instalirane Android verzije od Android 2.2 do Android 4.4 su ugroženi ovim malware-om.

Izvor: Phonearena