Zuckerberg: Uskoro ćemo komunicirati preko virtuelne stvarnosti

Radimo na virtuelnoj stvarnosti jer smatramo da je to sljedeći veliki tehnološki korak, koji će bitno promijeniti način na koji komuniciramo
1 komentar(a)
Mark Zakerberg Zuckerberg, Foto: Reuters
Mark Zakerberg Zuckerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 13:40h

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg označio je ovu godinu kao prekretnicu za tehnologiju baziranu na virtuelnoj (VR) i proširenoj (AR) stvarnosti. Zbog toga se lično pojavio na Mobile World Congressu koji je u toku u Barseloni i oduševio sve prisutne. Naravno, još je jednom dao do znanja da ovaj tehnološki pokušaj neće biti debakl kao 3D.

„Radimo na virtuelnoj stvarnosti jer smatramo da je to sljedeći veliki tehnološki korak, koji će bitno promijeniti način na koji komuniciramo. Vjerujem da će uskoro virtuelna stvarnost poslužiti kao nova platforma, nasljednik pametnih telefona. Naravno, ne mislim da ćemo zbog toga odbaciti pametne telefone, ali sam siguran da ćemo imati i pametne naočare kroz koje ćemo na bolji način voljenim i bliskim osobama prikazati kako se osjećamo i šta osjećamo“, rekao je Zuckerberg.

Sad treba vidjeti koliko će Facebookov Oculus Rift dobro ili loše proći na tržištu. Košta 599 američkih dolara, ali uz njega treba imati moćan računar ili pametni telefon kao Samsung Galaxy S7 ili bilo koji drugi u bližoj budućnosti s dualnim sočivima na kamerama. A čak i uz to, iskustvo još nije potpuno jer se diveloperi ne usuđuju previše ulaziti u ovaj prostor, poprilično skup i komplikovan, a još toliko nejasan kad su želje korisnika u pitanju.

No, kada se u cijelu priču zajedničkim snagama udruže Facebook, Oculus i Samsung, optimizam svakako postoji. Takođe, u "igri" su još Microsoft i HTC, ali i Valve, koji je najveća konkurencija svima u zabavnoj industriji, a sarađuje na 799 dolara vrijednom HTC-ovom Viveu, predstavljanom upravo u Barseloni. No, ne treba smetnuti ni Sony i Nintendo, koji će itekako profitirati s obzirom na svoje megapopularne konzole. Neće dozvoliti "trećoj strani" da im se "ubaci" bez ikakvih problema u njihovo područje.

Jasno je da se granice ruše i kad lično dolazi to učiniti Mark Zuckerberg tad je jasno o koliko se ozbiljnim projektima radi.

Bonus video: