Službenik tužio Centralnu banku zbog diskriminacije

U Osnovnom sudu danas novo ročište po tužbi iz radnih odnosa protiv krovne finansijske institucije
436 pregleda 24 komentar(a)
CBCG, Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
CBCG, Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2018. 06:41h

U podgoričkom Osnovnom sudu danas će biti održano ročište po tužbi službenika Centralne banke Ivana Jovića protiv te finansijske institucije zbog navodne diskriminacije i nezakonitog raspoređivanja na drugo radno mjesto.

To je potvrdio i njegov advokat Veljko Baćović.

U tužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid, stoji da je Jović je početkom 2017. nezakonito raspoređen na novo radno mjesto, sa manjom zaradom, i to u skladu sa “Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta od 30. decembra 2016, za koji se ne može utvrditi da li je i kada stupio na snagu”.

Od CBCG tužbom se traži da se ponište aneksi ugovora o radu Jovića, da se mu se nadoknadi pretrpljena materijalna i nematerijalna šteta, te da se na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i godinama iskustva.

Iz Centralne banke, na čijem je čelu Radoje Žugić, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tužbom koju je protiv njih podnio službenik još prošle godine.

U tužbi se ističe da je Joviću 5. januara 2017., šest dana po donošenju Pravilnika, dostavljen Aneks ugovora o radu “koji je on prihvatio jer Zakon o radu predviđa otkaz ugovora o radu u slučaju nepristanka na izmijenjene uslove rada”.

Naglašava se i da je Jović u CBCG radio “kao uzoran radnik” od 2004, u Sektoru za finansijske i bankarske operacije, te da je od januara 2017, bez razloga, raspoređen na drugo i manje plaćeno radno mjesto.

“Uprkos dužem radnom stažu i većem iskustvu u odnosu na druge zaposlene, raspoređene na bolja radna mjesta, a što su osnovni kriterijumi iz spornih pravilnika”.

Navodi se i da je bio prinuđen da prihvati raspoređivanje na drugo radno mjesto “uprkos činjenici potpune degradacije njegove zarade i prirode posla”.

U tužbi stoji da je spornim Pravilnikom, inače izmijenjenim u julu ove godine, u CBCG ostao identičan broj zaposlenih - ukinuto je 29 radnih mjesta, a otvoreno isto toliko novih, što navodi na zaključak da je “riječ o jednostranoj volji poslodavca, koji zakonske odredbe tumači po sopstvenom nahođenju, ne dajući nikakvo valjano, a zakonski obavezno, obrazloženje...”

“Vijesti” su nedavno objavile da je je Ustavni sud odbacio dvije inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u CBCG iz decembra 2017.

“...Koji je donio guverner CBCG, a u kojima je Ustavni sud jednoglasno donio rješenja o odbacivanju”, kazali su iz suda.

Jedna inicijativa odbačena je 23. aprila, a druga 24. jula. Prema informacijama “Vijesti”, Žugić je 6. jula izvijestio sudije Ustavnog suda da je sporni Pravilnik promijenjen.

Prošle sedmice u podgoričkom Osnovnom sudu održano je i ročište po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović, koja CBCG i guvernera Žugića tužila zbog mobinga i diskriminacije.

Bonus video: