Najsigurniji japanski automobili

Anketom, kojom je bilo obuhvaćeno 30.000 vozača i 178 različitih modela automobila, pokazala je da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila cijena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost,
128 pregleda 11 komentar(a)
Honda, Foto: Shutterstock.com
Honda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2016. 10:02h

Stanovnici Evrope smatraju da su japanski automobili, predvođeni Hondinim i Toyotinim modelima, najpouzdaniji, pokazala je anketa evropske Organizacije potrošača (OCU).

Anketom, kojom je bilo obuhvaćeno 30.000 vozača i 178 različitih modela automobila, pokazala je da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila cijena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost, prenosi Capital.ba.

OCU je tražio od ispitanika da navedu da li su imali kvarove na automobilu u proteklih godinu i kakve su prirode oni bili, na osnovu čega je formiran indeks pouzadnosti koji je poslužio da se uporede modeli različitih marki u pogledu učestalosti sličnih kvarova.

Rezultati pokazuju da su najpozdanije automobilske marke Honda i Toyota, a slijede Dacia i Mazda. Sa druge strane, vlasnici modela marki Smart, Land Rover i Alfa Romeo mogu očekivati da će se njihovi automobili češće kvariti nego svi ostali, s obzirom da se nalaze na dnu liste pouzdanosti.

Honda Jazz je najpouzdaniji model, za kojim slijedi Toyota Prius i Renault Clio. Prema istraživanju, na začelju je Ford Focus.

Svakom trećem evropskom vozaču automobil se bar jednom pokvario u prošloj godini, dok je 16 odsto vlasnika njihovo vozilo iznevjerilo tokom vožnje. Najčešći su kvarovi na električnim sistemima 19 odsto, kočnicama 11 odsto i elektronici na motoru deset odsto.

Bonus video: