Nađena tijela šest žrtvovanih žena

Pored tijela žrtvovanih žena, ispod drevnog hrama, otkriveni su ostaci jedne lame i keramika iz tog doba
1 komentar(a)
Peru hram, Foto: Screenshot (YouTube)
Peru hram, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.01.2016. 12:17h

U Huaka Santa Rosi, ispod ruševina hrama starog 1.200 godina, arheolozi su otkrili dokaze o žrtvenim obredima.

Kako arheolozi objašnjavaju, žene sahranjene ispod ostataka hrama u Pukali ritualno su ubijene odjevene u kostime, a sveštenici su, vjeruju istraživači, najvjerovatnije pili njihovu krv.

Edgar Brakamonte, vođa tima arheologa na ovom nalazištu, istakao je da je hram star oko 1.200 godina i da je korišćen za privatne ceremonije.

Svako od tijela sahranjeno je tako da su im glave okrenute ka Andima, a oko ostataka su postavljeni predmeti koji najvjerovatnije potiču iz civilizacija koje su u ovom dijelu Južne Amerike živjele prije Inka: Moče, Vari i Kahamarke, što potvrđuje teoriju o snažnoj vezi između Sikana i kulturama koje su dominirale prije uspona Inka.

Sve žene ubijene i sahranjene ispod hrama imale su oko 24 godine, a pretpostavlja se da su bile robinje.

Hram ispod kojeg su tijela otkrivena nekada je, naime, pripadao kulturi Sikan (Lambajeke), koja je postojala na sjevernoj obali današnjeg Perua između 750. i 1375. godine.

Pripadnici ove civilizacija podizali su visoke hramove, čini se da nisu pokušavali da osvoje regije oko one u kojoj su živeli, a poraženi su nakon napada Čimua 1375. godine.

Bonus video: