Apple očekuje pad prihoda i prodaje iPhone-a

Apple je ukupno prodao 74,8 miliona iPhone-a, što je samo 0,4 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine i najsporiji rast od 2007, kada se taj najvažniji proizvod kompanije pojavio na tržištu
3 komentar(a)
apple, Foto: Reuters
apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 09:47h

Cijena dionice kompanije Apple znatno je pala jer je taj tehnološki div najavio pad prihoda i prodaje iPhone-a u tekućem kvartalu.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 18,4 milijarde dolara, dok je u istom periodu godinu prije zabilježio dobit od 18 milijardi.

Prihodi kompanije porasli su u proteklom kvartalu 1,7 odsto na godišnjem nivou, na rekordnih 75,9 milijardi dolara, prenosi SEEbiz.

Pritom je Apple ukupno prodao 74,8 miliona iPhone-a, što je samo 0,4 odsto više u odnosu na isti kvartal prethodne godine i najsporiji rast od 2007. godine, kada se taj najvažniji proizvod kompanije pojavio na tržištu.

To je posljedica usporavanja prodaje firme u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana. U proteklom tromjesečju prihodi Apple-a na tim tržištima dostigli su 18,4 milijarde dolara. To je 14 odsto više nego godinu prije, ali u prethodnim kvartalima rast je bio znatno veći.

Usporeniji rast prihoda kompanije pripisuje se i visokom kursu dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija sa stranih tržišta. U proteklih godinu, vrijednost dolara prema korpi najvažnijih svjetskih valuta porasla je oko devet odsto.

Apple procjenjuje da su mu zbog toga prihodi u proteklom tromjesečju umanjeni pet milijardi dolara.

Uprkos rekordnoj dobiti i prihodima, cijena dionice Apple-a, koja je od početka godine na gubitku oko pet odsto, pala je u utorak u produženom trgovanju na Vol stritu daljih dva odsto.

To je posljedica razočaravajućih prognoza o budućim rezultatima. Apple, naime, u prvom tromjesečju ove godine očekuje prihode između 50 i 53 milijarde dolara, dok je u istom prošlogodišnjem periodu zabilježio prihode od 58 milijardi.

Ukoliko se ostvare te procjene, biće to prvi kvartalni pad prihoda te firme od 2003. godine.

Apple pritom očekuje i pad prodaje iPhone-a u tekućem kvartalu na 50 do 52 miliona uređaja, dok je u istom prošlogodišnjem periodu prodao 61 milion iPhone-a

Bonus video: