ZA NVO I ISTRAŽIVAČE

Majkrosoft donira milijardu dolara u "cloud" servisima

Cloud servisi, predstavlja oblast računarstva u kojoj se informatički kapaciteti, poput procesorske snage i memorijskih kapaciteta, obezbjeđuju putem interneta, umjesto da ga korisnici posjeduju na sopstvenom računaru
0 komentar(a)
Majkrosoft, Foto: Shutterstock
Majkrosoft, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2016. 10:31h

Američka softverska korporacija Majkrosoft (Microsoft) zarekla se da će tokom naredne tri godine donirati milijardu dolara u "cloud" servisima nevladinim organizacijama i istraživačima za koje smatraju da rade za "javno dobro".

Naime, ideja Majkrosofta je da se pristup tim servisima obezbijedi onim zajednicama koje ne mogu da ih priušte, a postavljeni cilj je da se tokom te tri godine podrži oko 70.000 organizacija i oko 900 univerzitetskih istraživačkih projekata.

Tu informaciju, kako je objavljeno na sajtu te kompanije, saopštio je generalni direktor Majkrosofta Satjan Nadela koji će se danas obratiti učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

"Sada će više od 70.000 organizacija imati pristup tehnologiji koja će im pomoći da riješe najveće društvene izazove i, naposljetku, da popravi stanje u društvu i omogući da se svi ravnomjerno razvijaju", poručio je Nadela.

Cloud servisi, odnosno računarstvo u oblaku, predstavlja oblast računarstva u kojoj se informatički kapaciteti, poput procesorske snage i memorijskih kapaciteta, obezbjeđuju putem interneta, umjesto da ga korisnici posjeduju na sopstvenom računaru.

Preporučujemo za Vas