Kada nastani ljude, oni će morati da jedu: NASA planira da sadi krompir na Marsu

Naučnici će u laboratoriji reprodukovati atmosferske uslove na Marsu koristeći zemlju iz peruanske pustinje Pampas de la Hoja, koja ima gotovo identična svojstva kao i ona na crvenoj planeti
1 komentar(a)
Mars, Foto: Shutterstock
Mars, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2016. 08:55h

Američka svemirska agencija NASA istražuje površinu Marsa gdje namjerava da u skorijoj budućnosti nastani ljude.

Ovi prvi kolonisti će morati nečim da se hrane, a idealna namirnica za uzgajanje u vanzemaljskim uslovima je, po mišljenju naučnika - krompir.

Peruanski Centar za uzgoj krompira (CIP) i NASA trenutno istražuju koja među 4.500 sorti ove bilje koja se proizvodi u Peruu najpogodnija za uzgajanje na crvenoj planeti.

Naučnici će u laboratoriji reprodukovati atmosferske uslove na Marsu koristeći zemlju iz peruanske pustinje Pampas de la Hoja, koja ima gotovo identična svojstva kao i ona na crvenoj planeti.

"Veći nivo ugljen dioksida će pogodovati usjevima, koji će davati dva do četiri puta veći prinos nego na normlanim, zemaljskim njivama. Ugljen dioskid čini skoro 95 odsto marsovske atmosfere", navodi se u saopštenju CIP-a, prenosi američka televizija CNBC.

Ukoliko eskperiment uspije, NASA će na Marsu, ali i na drugim planetama, jednog dana graditi kupole za uzgoj krompira, baš kao u filmu "Marsovac" Ridlija Skota, u kom glavni junak, kog tumači Met Dejmon, otkriva način kako da na crvenoj planeti gaji ovu biljku bogatu vitaminom C, gvožđem i cinkom.

Bonus video: