Prvi put u istoriji u svemiru procvjetao jedan - cvijet

Cinija nije odabrana za prvu biljnu vrstu u svemiru zbog svoje ljepote već da bi pomogla naučnicima da shvate kako biljke rastu i cvjetaju na mikrogravitaciji. U svemiru su već uspješno uzgojene salata i pšenica, ali nikada jedan cvijet
254 pregleda 2 komentar(a)
cvijet u svemiru, Foto: NASA
cvijet u svemiru, Foto: NASA
Ažurirano: 18.01.2016. 12:14h

Prvi put u istoriji u svemiru je procvjetao jedan - cvijet. Američki astronaut Skot Keli objavio je istorijsku vijest da je jedna cinija širom rasklopila svoje latice.

"Prvi cvijet koji je uzgojen u svemiru ne ostavlja nikakve sumnje - da, u svemiru zaista postoje i druge vrste", napisao je Skot na svom Twitter profilu.

Kako su objasnili u NASA cinija nije odabrana za prvu biljnu vrstu u svemiru zbog svoje ljepote već da bi pomogla naučnicima da shvate kako biljke rastu i cvjetaju na mikrogravitaciji. U svemiru su već uspješno uzgojene salata i pšenica, ali nikada jedan cvijet.

U decembru još stvari nisu izgledale tako dobro - činilo se da cinijama ne prija život u svemiru. Ali, onda su se počele oporavljati i napokon se pokazale u najljepšem izdanju, piše Independent.

U nekim novim misijama biljke će imati sve veću važnost za astronaute jer će biti njihova veza sa životm na Zemlji, ali i osnov za život ljudi u svemiru.

Dnevnik.hr

Bonus video: