Notari će podnositi imovinske kartone

Vlada pripremila izmjene zakona o notarima na osnovu kojih će imovinu prijavljivati ASK-u
114 pregleda 1 komentar(a)
ASK, Foto: Profimedia
ASK, Foto: Profimedia
Ažurirano: 29.10.2018. 16:34h

Notari će Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) morati da podnose izvještaje o svojoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima bračnih i vanbračnih supružnika i djece koja žive u zajedničkom domaćinstvu u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprečavanje korupcije.

Ova novina je predviđena izmjenama i dopunama zakona o notarima koji je, na predlog Vlade, ušao u skupštinsku proceduru. U obrazloženju tog zakonskog akta izvršna vlast je objasnila da nema propisa iz Evropske unije sa kojim je trebalo uskladiti novine u izmjenama zakona o notarima.

Novina je i da se sastavljanje notarskog akta suprotno odredbama posebnog zakona kojim se uređuju pitanja, odnosi i pravila koja su predmet notarskog akta kvalifikuje kao teža povreda notarske dužnosti. Izmjene su urađene i zbog potrebe da se zakon o notarima usaglasi sa zakonom kojim se uređuje ovjera potpisa, rukopisa i prepisa.

“Zakonom kojim se uređuje ovjera potpisa, rukopisa i prepisa propisan je istovjetan način ovjere za sud, organ lokalne uprave nadležan za poslove ovjere i notara, tj. za sva tri pravna subjekta koji vrše ovjeru”, piše u obrazloženju predloga zakona.

Kako je objašnjeno, Ministarstvo pravde kojim rukovodi ministar Zoran Pažin, u postupku pripreme predloga izmjena i dopuna zakona o notarima nije sprovodilo javnu raspravu zbog toga što obim izmjena i dopuna je takav da se njima njima ne narušava osnovni koncept zakona.

Bonus video: