Vjerujete da avion sa odvojivom putničkom kabinom može da obezbijedi siguran let?

Nikolajevič je tri godine radio na projektu koji omogućava da kabina aviona bude odvojena u bilo kojem trenutku tokom leta - tokom polijetanja, slijetanja, usred leta ili u slučaju nužde
81 pregleda 11 komentar(a)
avion sa odvojivom kabinom, Foto: Screenshot (YouTube)
avion sa odvojivom kabinom, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.01.2016. 16:15h

Putnička kabina koja može da se odvoji od aviona, najnovija je inovacija u oblasti bezbjednosti letenja. Njen autor je ruski izumitelj Tatarenko Vladimir Nikolajevič, koji je svoj dizajn objavio tokom sedmice.

Nikolajevič je tri godine radio na projektu koji omogućava da kabina aviona bude odvojena u bilo kojem trenutku tokom leta - tokom polijetanja, slijetanja, usred leta ili u slučaju nužde, piše The Independent.

Kada se desi odvajanje, putnička kabina će bezbjedno biti spuštena na zemlju ili u vodu zahvaljujući padobranima.

Ne navodeći sa koliko je osoba razgovarao, Nikolajevič navodi da je 95 odsto onih koje je tokom rada na projektu intervjuisao, kazalo da su spremni da avionsku kartu plate više, ukoliko bi njegova ideja postala stvarnost.

Ipak, ima i onih koji nisu u potpunosti sigurni u njegov koncet i navode da ideja nije isplativa, te da bi odvojiva kabina ugrozila strukturalni integritet ostatka aviona, te pitaju šta se dešava sa pilotima nakon odvajanja kabine.

Sličnan patent je u februaru, 2013. prijavio Erbas, iako su se u toj kompaniji više bavili praktičnim stvarima, nego bezbjednošću, piše Wired.

Erbas je, podsjeća Mashable, predlagao odvojivi dio kabine kako bi bilo pojednostavljen proces ukrcavanja, tako da bi putnici ulazili u odvojivu kabinu, koja se naknadno, prije polijetanja, priključuje na avion.

Bonus video: