Telefonske govornice se vraćaju u Njujork, ali sada nude superbrzi i besplatan Wi-Fi

Grad planira da postavi 4.550 takvih uređaja u sljedeće četiri godine, oko 150 u narednih mjesec dana, i na taj način ponudi besplatan Wi-Fi u ukupno 7.500 telefonskih govornica u gradu
91 pregleda 3 komentar(a)
Wi-Fi kiosk, Foto: CityBridge
Wi-Fi kiosk, Foto: CityBridge
Ažurirano: 05.01.2016. 18:24h

U Njujorku je u utorak počela montaža stubova koji će svima u krugu od oko 50 metara obezbjeđivati signal za besplatan superbrzi bežični internet.

Prvi takav uređaj, na kome se može i napuniti baterija mobilnog telefona, počeo je da radi u 17. ulici, a sljedeći se nalazi samo dva bloka niže.

Grad planira da postavi 4.550 takvih uređaja u sljedeće četiri godine, oko 150 u narednih mjesec dana, i na taj način ponudi besplatan Wi-Fi u ukupno 7.500 telefonskih govornica u gradu.

Projekat je, kako piše Wall Street Journal, razvio i realizovaće konzorcijum CityBridge.

Mreža je šifrovana i građanima će biti omogućeni i besplatni telefonski razgovori, te pretraživanje interneta preko ugrađenih tableta.

Grad očekuje solidne prihode od oglašavanja jer će stubove i govornice prodavati kao skup oglasni prostor.

Početak beta-testiranja ovakvog javnog interneta očekuje se do kraja januara, a nakon toga CityBridge najavljuje agresivno širenje.

Stubove je napravila kompanija Interscetion. Ključnu ulogu u projektu ima Dan Doctoroff, direktor Sidewalk Labsa koji je osnovao Intersection i zamjenik bivšeg njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga i bivši direktor kompanije Bloomberg.

Telegram.hr

Bonus video: