POMOĆ PRI ISTRAŽIVANJU

Svemirska baza na Mjesecu mogla bi postati realnost do 2030. godine

Keti Laurini iz NASA-e navodi da bi nova baza mogla da predstavlja odličnu polaznu tačku za astronaute koji će učestvovati u misiji vezanoj za Mars
5 komentar(a)
Mjesec, Foto: Shutterstock.com
Mjesec, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2019. 01:48h

Dežurna svemirska baza na Mjesecu mogla bi biti sagrađena do 2030. godine, kazali su iz Evropske svemirske agencije.

Direktor Evropske svemirske agencije Johan Ditrih Verner navodi da bi "Mjesečevo selo", koje će biti građeno pomoću mašina za 3D štampanje, moglo da pomogne čovječanstvu u istraživanju svemira, piše news.com.au, a prenosi B92.

Konferencija na kojoj je govoreno o projektu, i koja je okupila oko 200 naučnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, održana je prošlog mjeseca u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nordvejku u Holandiji. 

Keti Laurini iz NASA-e navodi da bi nova baza mogla da predstavlja odličnu polaznu tačku za astronaute koji će učestvovati u misiji vezanoj za Mars. 

"Pravo je vrijeme da počnemo da radimo na mogućnostima zahvaljujući kojima će Evropa ispuniti svoje ciljeve u vezi sa istraživanjem svemira", rekla je Laurini. 

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mesecu pomoću 3D štampača ispitala 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao da bude ugrađen u kupole kako bi štitio astronaute od radijacije u svemiru.

Selo bi se nalazilo na onoj strani Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje. 

Realizaciju ovog projekta dodatno je podstakao pronalazak vode u tečnom obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje vanzemaljskog oblika živora na Crvenoj planeti, piše news.com.au, a prenosi B92.