Brezovik: Promocija knjige prof. dr Milića Mandića "Pleuralni izlivi"

Prema njenim riječima svi koji se bave kliničkom medicinom povremeno su osjećali da u određenim oblastima manjka savremene, koncizne i lako čitljive literature. Kada je tema pleuralni izlivi u pitanju, problem je, smatra Martinovićem, objavljivanjem knjige dr Medenice prevaziđen
758 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2015. 11:02h

U bolnici u Brezoviku promovisan je univerzitetski udžbenik prof.dr Milića Medenice „Pleuralni izlivi“, objavljen u izdanju Univerziteta Crne Gore, koji je pomenutu problematiku izložio na oko 250 stranica i kroz 17 poglavlja.

Govoreći o udžbeniku prof.dr Milica Martinović kazala je da je očekivala sveobuhvatan, kvalitetan i zanimljiv pristup zamašnoj temi pleuralnih izliva, ali da je, čitajući knjigu – dobila više od očekivanog – prisutnost, sadržajnost i aktuelnost informacija u kojima su saopštena apsolutno najnovija saznanja iz patofiziologije pleure.

“Shvatila sam da pred sobom nemam skriptu ili odličan osvrt iskusnog kliničara i profesora na jednu važnu temu, nego klasičnu, par ekselans, monografiju na temu pleuralni izlivi. Ako je monografija, po definiciji, knjiga koja neku temu obrađuje sveobuhvatno, iz svih uglova i aspekata, ova knjiga te uslove u potpunosti ispunjava i ja sam je, naravno,kao recenzent, tako i kvalifikovala”, kazala je Martinović.

Prema njenim riječima svi koji se bave kliničkom medicinom povremeno su osjećali da u određenim oblastima manjka savremene, koncizne i lako čitljive literature. Kada je tema pleuralni izlivi u pitanju, problem je, smatra Martinovićem, objavljivanjem knjige dr Medenice prevaziđen.

“Udžbenikom ‘Pleuralni izlivi’ profitiraće u profesionalnom smislu mnoge naše kolege iz raznih specijalističkih disciplina, kao i naše kolege ljekari opšte prakse koji još nijesu odabrali profesionalno usmjerenje i jednim dijelom oni zdravstveni radnici čiji je rad povezan sa ovom temom”, kazala je Martinović uz napomenu je pomenutom knjigom prof.dr Milić Medenica dao vrlo značajan doprinos bibliografiji Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Direktorica Brezovika dr Gordana Relji kazala je da broj prisutnih na promociji knjige najbolje pokazuje da se radi o čovjeku koji zaslužuje veliko poštovanje, a koje uživa ne samo u pomenutoj bolnici gdje i radi, nego i cijeloj Crnoj Gori. Ona je podsjetila na profesionalnu biografiju Medenice koji je 1993. bio direktor bolnice u Brezoviku, 2003. doktorirao, a deset godina kasnije postao profesor na podgoričkom Medicinskom fakultetu.

„Izuzetna mi je čast da je neko tih kvaliteta, koji je i u nauci dostigao maksimum, ovdje. On nesebično i koretkno dijeli svoje znanje sa nama, a kao vrsni pneumoftiziolog vrlo je bitan u odlukama za najteže pacijente. Kao vrstan ljekar kliničar metodološki je odlično osmislio knjigu koja je maksimalno profesionalno obrađena“, istakla je Reljić.

Medenica je objasnio kako je došao na ideju da napiše pomenuti udžbenik.

„Kao kliničarima najvažnije nam je da dođemo do etiološke dijagnoze pleuralnog izliva. Kod dvije trećine izliva se dolazi do vjerovatne etiološke dijagnoze, a kod trećine se nikad ne dođe do te dijagnoze. Moj doprinos je da tu trećinu smanjimo bar za koji procenat“, kazao je Medenica i zahvalio se svima na prisustvu.

Galerija

Bonus video: