Vlada: Zaštita zemlje i građana je Ustavna i moralna obaveza

U Vladi su, kako navode, uvjereni da bi se na sličan način odnijela i "svaka druga odgovorna Vlada" na svijetu
148 pregleda 189 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/S. Matić
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 01.11.2018. 19:37h

Ustavna i moralna obaveza Vlade je da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ta zemlja reagovati zbog zabrane ulaska četvorici sprskih intelektualaca u Crnu Goru, među kojima je i akademik Matija Bećković. 

"Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada saopštava da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi sa pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti. Ukazujemo da je naša Ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih", rekli su iz Vlade.

U Vladi su, kako navode, uvjereni da bi se na sličan način odnijela i "svaka druga odgovorna Vlada" na svijetu.

"S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije", dodaju iz Vlade Duška Markovića.

Podvlače da ovaj pristup, iako se to, kako su kazali, želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave "nasilni nestanak Crne Gore".

"Takođe saopštavamo da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Nuhodžić potvrdio da ne postoji spisak

Danas je i održana sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, na kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

''Ministar Nuhodžić je obavijestio članove Kolegijuma da ne postoje spiskovi nepoželjnih osoba, osim pojedinaca iz kriminalnog miljea'', navedeno je u saopštenju nakon sjednice.

Preporučujemo za Vas