EU: Tinejdžerima zabraniti društvene mreže

Mnogi koji učestvuju u kampanji protiv ovog pravila smatraju da će njegovim prihvatanjem djeca biti još ranjivija. Ograničavajući količinu informacija i prilika koje tinejdžeri imaju na internetu, djeca bi mogla da propuste bitne informacije, tvrde protivnici pravila
1 komentar(a)
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
društvene mreže, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.12.2015. 17:29h

Facebook i mnogi drugi sajtovi mogli bi da se zaključaju za djecu mlađu od 16 godina koja nemaju dozvolu roditelja ili staraoca za njihovo korišćenje. Djeci mlađoj od 13 godina već je zabranjeno korišćenje ovih sajtova, ali prema nacrtu novog zakona EU ova granica bi trebalo da se podigne.

Prema predloženom amandmanu, sajtovi kao što su Facebook, WhatsApp i Snap Chat ne bi bili dostupni onima koji imaju manje od 16 godina, osim ako nemaju dozvolu roditelja za njihovo korišćenje.

Iako je ova inicijativa podigla veliku buru i dovela na ideju za peticiju, nova pravila će zapravo samo biti proširenje već postojećih.

Mnogi koji učestvuju u kampanji protiv ovog pravila smatraju da će njegovim prihvatanjem djeca biti još ranjivija. Ograničavajući količinu informacija i prilika koje tinejdžeri imaju na internetu, djeca bi mogla da propuste bitne informacije, tvrde protivnici pravila.

Stranice koje skladište korisničke podatke, kao što su društvene mreže, već ograničavaju djecu prilikom korišćenja. Većina sajtova zahtijeva da korisnici imaju ne manje od 13 godina, iako veliki broj njih nema način za provjeru godina svojih korisnika.

Blic.rs

Bonus video: