Kako Gugl vidi budućnost pretraživanja

Govoreći tokom konferencije “Futurapolis” u Tuluzu, direktor inovacija za pretraživanje u Guglovoj laboratoriji u Cirihu, Behshad Behzadi rekao je kako se većina pretraživanja interneta sad odvija na mobilnim uređajima
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2015. 11:12h

U svijetu koji internet već sad više pretražuje mobilnim uređajima nego stonim najveće promjene odigravaće se na četiri ključna područja.

Govoreći tokom konferencije “Futurapolis” u Tuluzu, direktor inovacija za pretraživanje u Guglovoj laboratoriji u Cirihu, Behshad Behzadi rekao je kako se većina pretraživanja interneta sad odvija na mobilnim uređajima.

S Guglovim autotagovanjem u računarskom oblaku, pretraživanje fotografija postaje sve djelotvornije. Uz to, pretraživač će u potrazi za odgovorima na upite zavirivati i u druge aplikacije na vašem pametnom telefonu i otvarati one koje imaju najbolje informacije. Sve to ide prema ostvarenju većeg cilja. Budućnost pretraživanja je stvaranje ultimativnog ličnog pomoćnika. To su shvatili i u Fejsbuku (projekt M) i drugdje. Kako bi to postalo stvarnost, četiri aspekta pretraživanja doživjeće dramatične promjene tokom narednih godina.

Glasovno pretraživanje

Guglova obrada prirodnih jezika napredovala je velikim koracima. Prije samo dvije godine bilježili su po jednu grešku u svaka četiri izgovorena upita. Taj omjer sad je jedna u šesnaest, zbog čega glasovno pretraživanje zvuči prirodnije, gotovo poput razgovora s drugim ljudima.

Kontekst

Guglov pretraživač sve više povezuje vaša pretraživanja kako bi bolje razumjela ili otkrila što želite naći. Ako tražite samo prema riječi 'castle', dobit ćete bezbroj odgovora vezanih uz dvorce širom svijeta. No, ako ste prvo tražili 'London', pa potom 'castle', tražilica će to upamtiti i suziti područje pretrage. Osim toga, gledate li objavu na Fejsbuku na mobilnom s Androidom i pritisnete dugme Home pri unosu glasovnog upita, Gugl će skenirati sadržaj aplikacije (te ili drugih) i pronaći relevantne informacije, eliminišući potrebu za kopiranjem i lijepljenjem sadržaja između aplikacija kako bi obavili potragu.

Lokacija

Ovo se takođe može smatrati vrstom konteksta, ali je i prilično specifično vezano za mobilne uređaje. Moći ćete tokom šetnje pitati Gugl pored kojeg ste jezera ili trgovine i dobiti rezultatena osnovu lokacije.

Lične informacije

Kako će Gugl učiti više o vama, tako že nastaviti nuditi sve više i više podsjetnika i predloga. Koristite li Gmail i Kalendar, već ste vidjeli kako se postupno razvija. Očekujte kako će vas sve bolje poznavati i nuditi sve specifičnije rezultate.

Bonus video: