UN: 2015. možda natoplija godina od kako su uvedena mjerenja

U izvještaju se navode ekstremne vremenske prilike od toplotnih talasa u Pakistanu i Indiji kada su temperature prešle 45 stepeni Celzijusa do rekordno jakog uragana Patriša u Meksiku, velikih kiša i poplava na jugu SAD, u Meksiku, Boliviji, Malaviju, Zimbabveu i Mozambiku, i suše na zapadu SAD, u centralnoj Evropi, Rusiji i jugoistočnoj Aziji
103 pregleda 0 komentar(a)
globalno zagrijavanje, Foto: Mises.ca
globalno zagrijavanje, Foto: Mises.ca
Ažurirano: 25.11.2015. 12:25h

Ova godina najvjerovatnije će biti najtoplija ikad registrovana, a prosječna temperatura površine zemlje mogla bi da predje simboličnan prag zagrijevanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru (1880-1899), navodi se danas u izvještaju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

Kako je saopštila ova organizacija UN sa sjedištem u Ženevi prema dosadašnjim tendencijama u 2015. godini može se pretpostaviti da će ova godina "najvjerovatnije biti najtoplija ikad zabiljležena" otkako su mjerenja počela, 1880. godine.

Organizacija je dodala da će prosječna temperatura na površini Zemlje nesumnjivo preći "simboličan i značajan prag" od zagrijvanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru.

U izvještaju objavljenom manje od nedjelju dana pije početka međunarodne konferencije o klimi u Parizu WMO navodi da period od 2011. do 2015. predstavlja najtopliji petogodišnji period ikad registrovan, sa brojnim ekstremnim meteorološkim fenomenima, posebno toplotnim talasima podstaknutim klimatskim promjenama.

"Stanje svjetske klime u 2015. biće posebno iz više razloga", rekao je generalni sekretar Organizacije Mišel Žaro i naveo da su koncentracije gasa sa efektom staklene bašte dostigle nove maksimume, a temperatura površine mora nivoe koji nikad nisu zabiljleženi od kad je počelo praćenje i da će bez sumnje zagrijavanje preći jedan stepen.

"Tužne vijesti za našu planetu", rekao je on.

"Moguće je ograničiti emisije gasova s efektom staklene bašte koji su uzročnici klimatskih promena. Imamo potrebno znanje i sredstva da djelujemo. Mi imamo izbor što neće biti slučaj za buduće generacije", dodao je Žaro.

On je naveo da pored štetih gasova na zagrevanje djeluje i atmosfersko-okeanski fenomen El Ninjo koji je ove godine izuzetno jak i dalje dobija na intenzitetu i utiče na klimu u mnogim djelovima svijeta, i da će nastaviti da grije planetu i 2016.

U izvještaju se navode ekstremne vremenske prilike od toplotnih talasa u Pakistanu i Indiji kada su temperature prešle 45 stepeni Celzijusa do rekordno jakog uragana Patriša u Meksiku, velikih kiša i poplava na jugu SAD, u Meksiku, Boliviji, Malaviju, Zimbabveu i Mozambiku, i suše na zapadu SAD, u centralnoj Evropi, Rusiji i jugoistočnoj Aziji.

Bonus video: