Aplikacija koja pokazuje da li su garderobu koju nosite pravili moderni robovi

"Moda ima velik uticaj na okolinu, radnička prava i životinje i vjeruje se da je druga najprljavija industrija svijeta
0 komentar(a)
Good on you, Foto: Goodonyou.org.au
Good on you, Foto: Goodonyou.org.au
Ažurirano: 23.11.2015. 18:44h

O modernim robovima u tekstilnoj industriji zna se dosta - modne kuće zgrću milijarde, a oni koji kroje odjeću na ivici su preživljavanja ili ginu na svom radnom mjestu, kao pri urušavanju tekstilne fabrike u Daki u Bangladešu 2013. godine, kada je poginulo 1.100 radnika.

Kako bi kupci osvijestili od koga kupuju svoje odjevne predmete, u Australiji je izmišljena mobilna aplikacija "Good On You", koja stanovnicima te zemlje daje pregled više od 3.000 brendova koji se prodaju na njihovom tržištu. Brendovi odjeće, obuće, torbi i modnih dodataka dobijaju ocjene u zavisnosti od njihove društvene odgovornosti, a do sada je obrađeno oko hiljadu artikala.

"Moda ima velik uticaj na okolinu, radnička prava i životinje i vjeruje se da je druga najprljavija industrija svijeta", objašnjava za Mashable član uprave kompanije Gordon Renouf.

Različite robne marke ocjenjuju se s ocjenama od jedan do pet, odnosno ukoliko brend posluje na etički potpuno prihvatljiv način dobija ocjenu "odličan", a ako krši radna prava, zagađuje i pritom još zlostavlja životinje dobija ocjenu jedan, tj. "izbjegavamo".

H&M i Nike su, na primjer, ocijenjeni trojkom ("bar nešto") i to zbog sporog postupanja po pitanju zaštite radnih prava i korišćenja kože bez otkrivanja izvora.

"Štedimo vam vrijeme tako što smo skupili sve podatke na jedno mjesto", poručio je Renouf kupcima s razvijenom sviješću o tome od koga žele da kupuju.

Želja im je da u budućnosti unesu i više varijabli za informisanje kupaca, na primjer o tome koliko doniraju, koliko im je poslovanje transparetno i slično. Najavljuju i da će od iduće godine nuditi slične informacije vezano za kozmetiku i ličnu njegu, kao i bijelu tehniku.

n1.info

Bonus video: