Astronomi prvi put snimili rađanje planete

"Niko nije uspješno i bez sumnje prije nas detektovao formiranje planeta", rekla je Kejt Folet sa Univerziteta u Arizoni i dodala da je dosad bilo alternativnih objašnjenja za slične fotografije, a da sada nema mjesta sumnji
60 pregleda 1 komentar(a)
rađanje planete, Foto: Astronomynow.com
rađanje planete, Foto: Astronomynow.com
Ažurirano: 20.11.2015. 08:44h

Među nekoliko hiljada planeta koje smo dosad otkrili u prostranstvima svemira, dosad nijedna nije bila u fazi formiranja. Prvi put naučnici su sada snimili fotografije prašine i gasova koji se okupljaju kako bi formirali protoplanetu.

Američki i australijski astronomi ovaj su fenomen otkrili u solarnom sistemu oko zvijezde LkCa 15, udaljene nekih 450 svjetlosnih godina od Zemlje.

"Niko nije uspješno i bez sumnje prije nas detektovao formiranje planeta", rekla je Kejt Folet sa Univerziteta u Arizoni i dodala da je dosad bilo alternativnih objašnjenja za slične fotografije, a da sada nema mjesta sumnji.

U časopisu Nature navodi se da je zvijezda okružena protoplanetarnim diskom koji se formira oko mladih zvijezda od čestica koje su ostale nakon što je formirana sama zvijezda. Naučnici su postavili hipotezu koju su potvrdili fotografijama, da se planete formiraju unutar diska od samih čestica i prašine.

"Ovaj smo sistem odabrali jer se radi o mladoj zvijezdi koja još ima materijala preostalog od njenog formiranja", rekla je Folet.

Ova zvijezda stara je oko dva miliona godina, a naučnici kažu da su otkrili najviše tri planete u procesu formiranja.

24sata.hr

Bonus video: