SVE VIŠE KORISNIKA

Ovo je drušvena mreža kojim Kinezi osvajaju svet

Od lansiranja prije dvije godine preuzeta je više od 800 miliona puta, pri čemu u taj broj nisu uračunati korisnici uređaja sa Android operativnim sistemom u Kini
232 pregleda 1 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2018. 14:14h

I pored sve većih problema, Facebook je i dalje nedodirljiv na vrhu liste društvenih mreža sa najviše korisnika na svijetu. Broj korisnika Instagrama stalno raste, dok je popularnost Snapchata u padu. Značaj Twittera je, izgleda, mnogo veći od samog broja njegovih korisnika.

Iako se čini da se ovakav poredak među društvenim mrežama neće skoro poremetiti, u posljednje vrijeme sve popularnija postaje društvena mreža, odnosno aplikacija za objavljivanje videozapisa TikTok. Od lansiranja prije dvije godine preuzeta je više od 800 miliona puta, pri čemu u taj broj nisu uračunati korisnici uređaja sa Android operativnim sistemom u Kini. Među njima su i brojne poznate ličnosti, brendovi i influenseri koji žele da iskoriste potencijal te mreže. Tako su TikTok profile otvorili televizijski voditelj i komičar Džimi Felon, skejter Toni Houk i glumac Džejk Pol. Sve veći broj korisnika te mreže uticao je i na povećanje prihoda, koji su se u posljednjih godinu dana više nego utrostručili. TikTok, inače, podsjeća na Vine, mrežu koja je služila za dijeljenje kratkih video zapisa i koja je neko vrijeme bila veoma popularna, ali nije uspjela da preživi na tržištu kojim je potpuno zagospodatio Instagram. Sada TikTok korisnicima omogućava da na mreži objavljuju kratke video snimke koji mogu da se uređuju, usporavaju ili ubrzavaju, a postoji i mogućnost dodavanja različitih filtera. Drugi korisnici mogu da komentarišu i lajkuju objave svojih kontakta, kao i da ih prenose na druge platforme.

Mrežu je 2016. godine pokrenula kineska kompanija ByteDance, koja je godinu dana kasnije preuzela popularnu video aplikaciju Musical.ly, koju su nedavno pridružili TikToku. Popularnost TikToka je, poslije toga, naglo počela da raste u SAD-u i drugim državama svijeta, pa je tako Apptopia, kompanija koja se bavi analitikom mobilnih aplikacija iznijela procjenu da bi TikTok mogao da bude prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročan uspjeh u Americi. A koliko je TikTok zaista postao popularan, najbolje govori činjenica da je tu aplikaciju kopirao i, niko drugi do, Facebook.