Google planira razvoj sopstvenih procesora za Android OS

Google-ov Android softver se koristi na najviše svjetskih smartfona, tako da bismo možda u dogledno vrijeme mogli vidjeti procesore koji su u potpunosti optimizovani za ovaj softver
0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 12:28h

Kompanija Google je poznata po svojim softverskim servisima, uključujući pretraživanje, Android i Chrome. Ali, kompanija takođe ima i svoje hardversko odjeljenje za proizvodnju uređaja kao što su Chromebook Pixel ili dolazeći Pixel C tablet.

Takođe, Google radi i sa drugim kompanijama na proizvodnji i prodaji Nexus uređaja. Sada izgleda da Google možda planira i da počne da razvija sopstvene procesore.

Google je objavio oglas za posao, konkretno za poziciju "inženjera multimedijalnih čipova", koji bi vodio razvoj čipova i čiji bi zadatak bio da dizajnira čipove za isporuku u krajnje proizvode.

Prema navodima Business Insidera, ovo radno mjesto bilo bi u istom odeljenju koje je odgovorno za Pixel uređaje.

Ovo sugeriše da Google planira izradu sopstvenih procesora za dolazeće laptopove, tablete i druge potrošačke uređaje. Takođe, moguće je da Google planira dizajn čipova i za nešto drugo, kao što su web serveri.

Ne predstavlja preveliko iznenađenje činjenica da softverska kompanija, kao što je Google, investira sredstva u razvoj sospstvenih čipova. Google-ov Android softver se koristi na najviše svjetskih smartfona, tako da bismo možda u dogledno vrijeme mogli vidjeti procesore koji su u potpunosti optimizovani za ovaj softver.

Bonus video: