48 MILIONA PRODATIH AJFONA

Epl ostvario rekordan prihod od 51,5 milijardi dolara od jula do septembra

Neto profit od jula do septembra bio je 11,1 milijardi dolara, 30 odsto više nego godinu dana ranije, navela je kompanija i dodala da je 2015. do sada najuspješnija godina
0 komentar(a)
apple, Foto: Reuters
apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 07:36h

Američki tehnološki gigant Epl (Apple) zabilježio je rekordne prihode u kvartalu koji je završen u septembru, saopštila je sinoć kompanija uz predviđanja za dobru prodaju ajfon aparata za vrijeme predstojećih praznika.

Prihodi Epla su bili 51,5 milijardi dolara, u kvartalu od jula do septembra, što je povećanje 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Epl je prodao više od 48 miliona ajfonova, što je kompanija navela kao rekordnu prodaju u tom kvartalu.

Neto profit od jula do septembra bio je 11,1 milijardi dolara, 30 odsto više nego godinu dana ranije, navela je kompanija i dodala da je 2015. do sada najuspješnija godina.

Rast je podostaknut rekordnom prodajom ajfon aparata u kvartalu juli - septembar, većom raspoloživošću satova Epl i rekordnom prodajom laptopova Mak, navela je kompanija.

Dionice Epl malo su porasle poslije objave izvještaja i juče su završile dan po cijeni 114,55 dolara. Prognoza za dobru prodaju u sezoni praznika smirila je brigu investitora da bi prodaja kompanije mogla da podbaci u odnosu na izvanrednu prodaju u tom periodu prošle godine.

Tražnja za pametnim telefonima usporava širom svijeta prema navodima nezavisnih istraživača koji kažu da je zajednička prodaja svih brendova usporila, jer većina u razvijenim zemljama već ima pametni telefon.

Zbog toga su se mnogi analitičari pitali da li Epl može da nastavi da prodaje svoje ajfon aparate stalno ubrzanim tempom.

Kompanija predviđa da će u kvartalu koji se završava u decembru neznatno preći prošlogodišnji fenomenalan rezultat od 75,5 miliona prodatih ajfon aparata tokom sezone praznika.

Generalni direktor kompanije Tim Kuk rekao je da je bio dobar odziv na najnoviji model ajfona 6Si 6S Plus, koji je pušten u prodaju dva dana prije kraja kvartala juli-septembar.

Kuk je rekao da rekordan broj ljudi prelaze na Epl sa telefona rivalskih firmi.

Prihodi kompanije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu bili su 12,5 milijardi dolara, što predstavlja 24 odsto ukupne prodaje Epla i povećanje od 99 odsto u odnosu na prihod prošle godine iz te oblasti, uprkos naznakama da se kineska privreda usporava.