POLAZNA TAČNA ZA NOVE DALEKE DESTINACIJE

Planiraju da grade selo na Mjesecu

"Lunarno selo" bilo bi smješteno na dijelu Mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o nekoliko kuća i crkvi već bi se radilo o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih naučnih misija
12 komentar(a)
Mjesec, Foto: Shutterstock.com
Mjesec, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2019. 23:28h

Evropska svemirska agencija (ESA) planira da na Mjesecu sagradi "lunarno selo".

"Zašto ne bismo sagradili lunarno selo", zapitao se direktor ESA Johan Ditrih Verner koji je pojasnio da bi selo na Mjesecu moglo da predstavlja zamjenu za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i polaznu tačku za putovanja u nove, daleke destinacije kao što je Mars.

Prema njegovim riječima, lunarno selo bilo bi smješteno na dijelu Mjesečeve površine koja se ne vidi sa Zemlje i ne bi se radilo o nekoliko kuća, gradskoj opštini i crkvi već bi se radilo o međunarodnoj koloniji koja bi se izgradila pomoću robota i koja bi omogućila izvođenje raznih naučnih misija.

Gašenje ISS je predviđeno za 2024. godinu pa Verner vjeruje da je vrijeme za planiranje naredne faze čovjekovog prisustva u svemiru.

Selo, tačnije razbacana naseobina, moglo bi se, tvrdi čelnik ESA, izgraditi u dubokim kraterima na površini Mjeseca koji bi stanovnike štitili od opasnosti poput kosmičke radijacije, mikrometeora i nepogodnih temperatura.

"Moramo da razmišljamo o budućnosti dalje od ISS. Moramo da planiramo izgradnju svemirskog broda koji će biti kadar da proučava mikrogravitaciju u niskoj Zemljinoj orbiti", objasnio je Verner.

On dodaje da bi prvi stanovnici bili naučnici i istraživači, ali i da preduzetnici već razmišljaju kako pronaći način za iskorišćavanje prirodnih resursa Mjeseca, poput zlata, kobalta, željeza, platine...

"Otišli smo na Mjesec prije 50 godina i moramo znati da danas imamo više mogućnosti sa iPhone-ima nego kompjuterima koji su poslali čovjeka u svemir. Tehnološki rast nam omogućava da učinimo stvari koje prije nisu bile moguće", kazao je Navin Džain, jedan od preduzetnika koji radi sa NASAm i suosnivač je kompanije Moon Express.

Iako NASA igra veliku ulogu u komercijalnom lunarnom istraživanju, postoji prostor i za ostale svemirske agencije da preuzmu čelnu ulogu u naseljavanju Mjeseca i razvijanju svemirskog turizma.