Eraković: Političkog uticaja u zdravstvu nema, korupcija na zanemarljivom nivou

Čelnik KC kazao je prisutnima da kada je korupcija u zdravstvenom sistemu u pitanju, da su to u pitanju "apsolutno minimalni procenti"
164 pregleda 4 komentar(a)
Jevto Eraković, zdravstvo, Foto: Miloš Rudović
Jevto Eraković, zdravstvo, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 30.10.2018. 18:20h

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković tvrdi da političkog uticaja u zdravstvu, uključujući i u procesu zapošljavanja i dodjeljivanja specijalizacija, nema.

"Što se tiče političkog uticaja konkretno u radu Kliničkog centra, apsolutno ga ne prepoznajem. Niti proces stručnog usvršavanja niti proces odlučivanja unutar Kliničkog centra apsolutno nema nikakav politički prizvuk," kazao je on na okruglom stolu "Struka ispred politike" koju je organizovao Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG).

Tu činjenicu, po njegovim riječima, potvrđuje i to štu neke od najodgovornih funkcija u toj instituciji poktrivali javno deklarisani predstavnici opozicije.

Čelnik KC kazao je prisutnima da kada je korupcija u zdravstvenom sistemu u pitanju, da su to u pitanju "apsolutno minimalni procenti".

"Da li postoje neki izolovani slučajevi, ne mogu svi biti besrekorni. Ali odgovorno tvrdim da je to na jednom potpuno zanemarljivom procentu", tvrdi on.

Istraživanje SDMCG pokazalo je da Ggtovo dvije trećine ispitanih ljekara ističe da u njihovoj ustanovi postoji korupcija. Prepoznaju je u zapošljavanju, rješavanju stambenog pitanja, postavljanju direktora, dodjeli specijalizacija...

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević je istakla da korupcija nagriza zdratsvo a da to direktno utiče na svakog građanina u Crnoj Gori.

Savjetnik za zdravstvo predsjednika Mila Đukanovića, Amer Halilović, kazao je da se ne smije dozvoliti da se specijalizacije dodijele bilo kome osim prvorangiranim doktorima medicine, dodavši da se ne to odluke moraju osloboditi bilo kakvog uticaja, uključujući i politički.

Poslanica Demokrata Valentina Minić kazala je da, međutim, postoje dva slučaja da najgore rangirani dobijaju specijalzacije umjesto najbolje rangiranih.

Na probleme sa dodjelom specijalizacija, ali i korupcijom, ukazala je i predsjednica Sindikata Milena Popović Samardžić.

On je istakla da je njihovo istraživanje izazvalo pravu budu u javnosti.

Poziv da prisustvuje okruglom stolu dobio je i ministar zdravlja Kenan Hrapović, ali se nije odazvao pozivu.

Bonus video: