INOVACIJE NA TRŽIŠTU

Majkrosoft predstavio novi Lumija samrtfon, novi tablet...

Surfejs Pro 4 je 50 odsto brži od Eplovog "Mekbuk Era" rekao je korporativni potpredsjednik u Majkrosoftu zadužen za Surfejs računare, Panos Panaj
81 pregleda 2 komentar(a)
Microsoft, Foto: Reuters
Microsoft, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2015. 18:10h

Američka korporacija Majkrosoft predstavila je danas u Njujorku novu liniju Lumija smartfona, novi tablet Surfejs (Surface) Pro 4 i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice "majkrosoft bend", koja će funkcionisati pod Vindousom 10, njegovim najnovijim operativnim sistemom.

Vindous 10, lansiran u julu, dio je Majkrosoftovih napora da osvoji veći udio na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju Epl i južnokorejski Samsung Elektroniks, izvještava Rojters.

Majkrosoft, čije su akcije porasle 0,9 odsto, na 47,06 dolara u prijepodnevnom trgovanju, saopštio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Vindous 10.

Smartfoni Lumija 950 i 950XL će imati početnu cijenu od 549 i 649 dolara respektivno, kada krenu u prodaju u novembru, dok će Lumia 550 koštati 139 dolara kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća Lumija 950 XL ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Uređaji 950 i 950XL imaju 20-megapikselnu kameru na poleđini, do 32 GB skladišnog prostora, video sa 4K rezolucijom i koriste tehnologiju tečnog hlađenja. Iz Majkrosofta su naveli da se skladišni prostor na telefonima može proširiti i do dva terabajta korišćenjem memorijske kartice.

Podaci o Lumiji 550 još nisu objavljeni. Novi "Surface Pro 4" tablet - veća, ali tanja i lakša verzija "Surfejsa Pro 3", košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretpordaji počinju u srijedu.

Lansiran gotovo godinu i po dana poslije svog prethodnika, "Surfejs Pro 4" ima 12,3-inčni ekran s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom Intel Core procesora i ima 16 GB RAM-a i jedan TBB skladišnog prostora.

Surfejs Pro 4 je 50 odsto brži od Eplovog "Mekbuk Era" (MacBook Air) rekao je korporativni potpredsjednik u Majkrosoftu zadužen za Surfejs računare, Panos Panaj.

Majkrosoft je, takođe, saopštio da novi tablet i smartfoni stižu s aplikacijom "Vindous Helo", opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristiup svom Vindous telefonu, laptopu ili personalnom računaru.

Narukvica "Majrosoft bend 2", koja omogućava korisnicima da prate svoj fitnes i režim vježbanja, koštaće 249 dolara, a u porodaji će se naći od 30. oktobra.

Na svečanosti u Njujorku, Majkrosoft je predstavio i Surfejs olovku, sa baterijom čiji je vijek trajanja godinu dana, navodi Rojters.

Preporučujemo za Vas