Stiven Hoking: Ako nas vanzemaljci nađu čeka nas sudbina Indijanaca

“Takva napredna civilizacija, možda nomadska, kolonizovala bi i osvajala svaku planetu do koje može da dođe”
52 pregleda 15 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 02.10.2015. 16:06h

Čuveni astrofizičar, Stiven Hoking smatra da ukoliko bi došlo do susreta sa vanzemaljcima koji bi tehnološki bili napredniji od nas, da bi to vjerovatno bio i kraj čovječanstva.

“Ako nas vanzemaljci posjete, posljedice će biti iste kao kad se Kolumbo iskrcao u Americi, što nije bilo dobro po Indijance”, rekao je Hoking u intervjuu za španski “El Pais”.

“Takva napredna civilizacija, možda nomadska, kolonizovala bi i osvajala svaku planetu do koje može da dođe”.

Hoking smatra da bi upravo kolonizacija drugih planeta bila spas za ljudski rod.

“Sve je veći rizik da će Zemlja biti uništena nekom katastrofom”, rekao je on.

“Zato želim da utičem na svijest javnosti o značaju svemirskih putovanja. Ne treba gledati suviše u budućnost, nego treba da se koncentrišemo na sadašnjost".

Pored prirodnih katastrofa, susret sa inteligentnom vanzemaljskom civilizacijom bi mogao da predstavlja kraj.

Hoking upravo zato i smatra da treba podržati projekat milijardera Jurija Milnera, koji se procjenjuje na 100 miliona dolara , a koji bi se bavio potragom za inteligentim oblicima života u svemiru.

“Ne znamo mnogo o vanzemaljcima, ali zato znamo mnogo o ljudima. Ako pogledate istoriju, manje inteligentni organizmi su u kontaktu s ljudima uglavnom izvlačili deblji kraj, kao i civilizacije sa primitivnijim tehnologijama. Ona vrsta koja bi mogla da pročita naše poruke, može biti milijardama godina naprednija od nas. To znači da je i daleko moćnija i možda nas neće smatrati ništa vrednijim od bakterija”.

Bonus video: