Nikšić: Udruženje mladih sa hendikepom obilježilo 12 godina rada

Vizija Udruženja, koje se trudi da doprinese poboljšanju kvaliteta života mladih sa invaliditetom na svim poljima, je društvo jednakih mogućnosti za sve građane
522 pregleda 1 komentar(a)
Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.11.2018. 12:29h

Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić (UMHNK) za 12 godina rada realizovalo je 14 projekata za koje je utrošeno preko stotinu hiljada eura, a u njihovu realizaciju bilo je uključeno petnaestak mladih sa invaliditetom.

To je saopšteno na konferenciji za novinare upriličenoj povodom obilježavanja 12. godišnjice rada pomenutog Udruženja.

"Kroz projekte koje realizujemo težimo stvaranju društva koje ima jednake mogućnosti za sve građane. To postižemo kroz psihološko osnaživanje mladih osoba sa invaliditetom, razvojem kreativnih potencijala djece sa invaliditetom, otklanjanjem barijera za visoko obrazovanje, prihvatanjem različitosti koja nas obogaćuje, učenjem novih vještina i pokazivanjem odgovornosti pružajući podršku“, kazao je Dragan Tepavčević, predsjednik UMHNK.

Prema riječima Nenada Mijuškovića, v.d. izvršnog direktora Udruženja, tri najvažnije oblasti za osobe sa invaliditetom (OSI), a ujedno i za UMHNK, jesu inkluzija, obrazovanje i zapošljavanje.

Kako je kazao, njihovo Udruženje se može pohvaliti da nije samo "egzistiralo na papiru", kao što je to slučaj sa mnogim NVO, već su radili i realizovali brojne projekte trudeći se da pomognu OSI, a u tome su imali podršku pojedinih institucija i firmi, prije svega Opštine Nikšić, Pivare i Crnogorskog Telekoma. Uz nadu da će ta saradnja biti nastavljena, ali i uz želju da se produbi i da jedan broj mladih sa hendikepom u pomenutim kompanijama nađe i posao, Mijušković je predstavnicima Opštine, Pivare i Telekoma uručio zahvalnice.

Goran Macanović, jedan od osnivača Udruženja mladih sa hendikepom na državnom ali i na lokalnom nivou, kazao je da 12 godine nije veliki, ali ni mali period, i da rad UMHNK nije bio značajan samo za osobe sa invaliditetom, već i za čitav grad.

"Tokom ovo 12 godina imali smo i oscilacija u radu, ali smo se cijelo vrijeme trudili, sa jedne strane, da uključimo što veći broj osoba sa invaliditetom, i sa druge strane, da stvorimo prave veze sa svim strukturama“, kazao je Macanović.

Vizija Udruženja, koje se trudi da doprinese poboljšanju kvaliteta života mladih sa invaliditetom na svim poljima, je društvo jednakih mogućnosti za sve građane.

Galerija

Bonus video: