Pronađeno još 16 sudanskih piramida

Većina grobnica je opljačkana, a u jedinoj koja je ostala netaknuta su pronađeni keramički predmeti i tijela tri bebe
69 pregleda 1 komentar(a)
piramide, Foto: Shutterstock
piramide, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 15:17h

U blizini antičkog grada Gematona, arheolozi su na starom groblju otkrili ostatke 16 piramida s grobnicama, stare oko 2.000 godina.

Stručnjaci vjeruju da su ove piramide izgrađene za vrijeme kraljevstva Kuša, koje se nalazilo na teritoriji današnjeg Sudana.

Kustos Britanskog muzeja Derek Velsbi i njegove kolege rade na iskopini kod Gematona od 1998. godine, a ovaj tim je za to vrijeme pronašao šest piramida od kamena i 10 od nepečene opeke

Stranice najveće od ovih piramida iznose 10,6 metara, a procjenjuje se da je bila visoka oko 13 metara.

Na groblju na kom je vršeno iskopavanje pronađeno je mnogo grobnica, a arheolozi ističu da nisu sve one imale piramide – neka tijela su sahranjena ispod jednostavnih pravougaonih struktura (mastaba), dok su druge prekrivene hrpama kamenja (tumuli). Takođe, tu su i neobilježene grobnice.

U jednoj od grobnica pronađen je predmet za koji se vjeruje da je nekada korišćen za prinošenje darova za preminulog, napravljen od bronze. On je ukrašen likovima boga Ozirisa i boginje Izide, zbog čega Velbi vjeruje da je preminula osoba bila veoma važan stariji član kraljevske porodice.

Većina grobnica je opljačkana, a u jedinoj koja je ostala netaknuta su pronađeni keramički predmeti i tijela tri bebe.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: