Za 40 godina prepolovljena populacija morskih vrsta

Na svjetskom nivou, prosječno konzumiranje ribe je poraslo sa 9,9 kilograma po stanovniku tokom 1960-ih na 19,2 kilograma 2012. godine, navod WWF
0 komentar(a)
Velika bijela ajkula, Foto: Gardenofeaden.com
Velika bijela ajkula, Foto: Gardenofeaden.com
Ažurirano: 16.09.2015. 11:15h

Populacija morskih životinjskih vrsta (sisara, ptica, gmizavaca i riba) prepolovila se u posljednjih 40 godina kao posljedica pretjeranog ribarenja, zagađenja i klimatskih promjena, upozorio je danas Svjetski fond za prirodu (WWF).

"Djelovanje čovjeka je uzrok tih trendova, od preteranog ribarenja do industrija vađenja rude i uređenja obale i zagađenja preko emisija gasova sa efektom staklene bašte i kisjelosti okeana do zagrijavanja mora", navela je ova organizacija u svom novom izvještaju.

Na svjetskom nivou, prosječno konzumiranje ribe je poraslo sa 9,9 kilograma po stanovniku tokom 1960-ih na 19,2 kilograma 2012. godine, navod WWF.

U izvještaju se navodi da indeks Živa planeta morske populacije kojim se mjere trendovi rasta ili pada populacija morskih vrsta zabiljležio pad od 49 odsto između 1970. i 2012. godine.

Najveće smanjenje živih vrsta u morima bio je od 1970. do sredine 1980-ih zatim se situacija relativno stabilizovala da bi broj vrsta ponovo počeo da opada.

Globalni indeks krije značajne razlike između regiona, navodi Svjetski fond za prirodu.

Stručnjaci upozoravaju da bi koralni grebeni mogli da nestanu do 2050. kao posljedica klimatskog zagrijvanja.

Znajući da tu živi 25 odsto svih morskih vrsta i da blizu 850 miliona ljudi direktno živi od toga, gubitak koralnih grebena bi imao katastrofalnu posljedice na zajednice, upozorava Fond.

"Kolektivno vodimo okeane na ivicu ponora", rekao je generalni direktor WWF-a Marko Lambertini u uvodu izvještaja.

"U trajanju samo jedne generacije, ljudske aktivnosti su ozbiljno narušile okeane time što se lovila riba bržim tempom nego što je tempo njene reprodukcije i što su se uništavala uzgajiišta", rekao je Lambertini i dodao da nestajanje okeanskog ekosistema rizikuje da izazove ozbiljnu ekonomsku krizu.

Bonus video: