Novi rekord po broju dana u svemiru

"Slijetanje je obavljeno. Sve je u redu", rekao je za francusku agenciju portparol ruske svemirske agencije "Roskosmos"
3 komentar(a)
Genadij Padalka, Foto: Reuters
Genadij Padalka, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2015. 08:21h

Ruska svemirska kapsula sa troje članova posade sa Međunarodne svemirske stanice bezbjedno se danas spustila na kosmodromu u Kazahstanu, a jedan od članova posade je i ruski kosmonaut Genadij Padalka, koji je postavio novi rekord po broju dana provedenih u svemiru.

Padalka, koji je u pet odvojenih letova u svemiru proveo ukupno 879 dana, sletio je u 2,51 časova u kazahstansku stepu zajedno sa kosmonautom iz te zemlje Ajdinom Aimbetovim i danskim astronautom Andreasom Mogensenom, prenijela je agencija AFP.

"Slijetanje je obavljeno. Sve je u redu", rekao je za francusku agenciju portparol ruske svemirske agencije "Roskosmos".

Padalka je predvodio 44. ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu, tokom koje je 28. juna premašio deset godina stari rekord po ukupnom broju dana koji je u svemiru proveo neki kosmonaut. Prethodni rekord je iznosio 803 dana, devet sati i 41 minut, koji je držao drugi Rus, Sergej Krikaljev.

Posljednja misija Padalke je počela 27. marta, kad je on poleteo u svemir sa kosmodroma u Bajkonuru zajedno sa Rusom Mihailom Kornijenkom i Amerikancem Skotom Kelijem.

Mogensen, prvi Danac u svemiru, i Aimbetov, treći kosmonaut iz Kazahstana, proveli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici kraće vrijeme, od 4. septembra.

Padalka, Aimbetov i Mogensen su poslije slijetanja prebačeni na aerodrom u kazahstanskoj prestonici Astani, gdje će ih primiti predsjednik te zemlje Nursultan Nazarbajev.

Bonus video: