Deset aplikacija za Windows 10 koje morate imati

Neowin donosi deset korisnih aplikacija koje bi svakako trebalo da instalirate, ako to već nijeste učinili
422 pregleda 4 komentar(a)
Windows 10, Foto: Shutterstock
Windows 10, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2015. 14:29h

Ukoliko možete dobiti besplatnu nadogradnu na novo izdanje Microsoftovog operativnog sistema ili ste ga već instalirali, Neowin donosi deset korisnih aplikacija koje bi svakako trebalo da instalirate, ako to već nijeste učinili.

1) ScreenCloud

ScreenCloud je jednostavna aplikacija za dijeljenje snimki displeja (screenhotova). Displej ćete snimiti pritiskom na tri tipke ili klikom na ikonicu ScreenCloud. Snimka će biti sačuvana na ScreenCloudove servere po početnim postavkama, a imate na raspolaganju Imgur, Dropbox, FTP i SFTP. Odaberete li upload screenshota na ScreenCloudovo web odredište, link će automatski biti kopiran na vaš clipboard. Možete je dijeliti e-poštom ili aplikacijama za chat.

2) 7-Zip (s podrškom za RAR)

Ova aplikacija će arhivirati vaše datoteke s visokim nivoom kompresije ili otvoriti već sažete zbirke datoteka. Evo šta sve podržava: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP, WIM, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR i Z. Većina izvornog koda je pod licencom GNU LGPL. Aplikaciju možete koristiti na bilo kojem računaru, uključujući i one na radnom mjestu, bez plaćanja i registracije.

3) CCleaner

CCleaner je freeware softver za optimizaciju sistema, zaštitu privatnosti i čišćenje računara. Uklanja nekorišćene datoteke, kako bi Windowsi bili pod manjim opterećenjem i vi imali više prostora na raspolaganju. Uz to će ukloniti i tragove vaših aktivnosti online, poput istorije pregledavanja, kao i počistiti registar.

4) Recuva

Još jedan freeware alat, kojeg možete upotrijebiti kako bi povratili slučajno obrisane datoteke, kako iz Recycle Bina tako i s memorijskih kartica ili MP3 playera. Može vratiti čak i fajlove koji su nestali zbog bagova, rušenja računara i virusa. Nema veze koristite li je u privatne ili službene svrhe - besplatna je.

5) f.lux

F.lux prilagođava boju displeja vašeg računara dobu dana tokom kojeg ga koristite, kako bi manje zamarali oči.

6) Skype for Desktop

Skype je jedan od najraširenijih alata za telefonske pozive i komunikaciju online. U Windowsima 10 je kao zasebna aplikacija. Trebate da preuzmete izdanje namijenjeno PC računarima.

7) Rainmeter

Rainmeter je najpoznatiji i najpopularniji program za Windows za prilagođavanje izgleda desktopa vašim potrebama i željama. Nudi veliki izbor tema, widgeta, alata i drugog što bi vam moglo biti korisno, zanimljivo ili tek oku ugodno.

8) Paint.NET

Aplikacija za obradu slika i fotografija, sa opcijama i interfejsom koje je jednostavno savladati. Nudi čak i rad sa slojevima (layerima), koje se obično može naći u softveru namijenjenom profesionalcima, kao i niz efekata.

9) Notepad++

Ova zamjena za Notepad zauzima malo prostora, ali je vrlo učinkovita i korisna, bilo za obične bilješke ili "prčkanje" po računarskom kodu.

10) VLC for Windows

Jedan od najpopularnijih i najpouzdanijih programa otvorenog koda za reprodukciju slike i zvuka. S njime ćete otvoriti većinu multimedijskih datoteka, kao i pročitati sadržaj smješten na diskovima, uređajima i protokolima za mrežni streaming.

(Tportal.hr)

Bonus video: