NASA u misiji istraživanja Zemljine jonosfere

Raketa koja sondu ICON nosi prema jonosferi biće lansirana sa specijalnog nosača raketa, na 12 kilometara visine
69 pregleda 1 komentar(a)
NASA, Foto: NASA
NASA, Foto: NASA
Ažurirano: 11.11.2018. 15:37h

NASA užurbano sprema drugi pokušaj lansiranja misije u kojoj planira istražiti Zemljinu jonosferu. Riječ je o Istraživaču ionosferske veze (ICON) koji će uzletjeti uz pomoć rakete Northrop Grumman Pegasus XL koja će biti izbačena sa specijalnog aviona na 12.1 kilometara nadmorske visine, izvještava Engadget.

Avion nosi ime Stargazer L-1011, a poletjeće sa Kejp Kanaverala 90 minuta prije odvajanja letjelice.

Prema informacijama na Space.com, prvo uzlijetanje je odgođeno zbog anomalije na letjelici, što znači da će prenos uživo biti zakazan za dan kasnije, odnosno za 9 sati ujutro ovog četvrtka. ICON je napravljen za praćenje odsjaja u vazduhu, posebnog svjetla koje sija iz jonosfere tokom procesa sličnog onome kod polarnih svjetala.

Odsjaj u vazduhu prisutan je na cijelom omotaču, samo je teže uočljiv od Aurore borealis. Prema glasilu NASA-e, do danas smo o magnetskim poljima, sunčevom zračenju i gasovima u jonosferi znali relativno malo zato jer se radi o području previsokom za balone i preniskom za satelite.

Saznanja vezana uz jonosferu pomoći će nam u razvoju tehnologija u području aeronautike i telekomunikacija.

ICON će tijekom dvije godine misije nositi četiri instrumenta na 603 kilometra nadmorske visine: MIGHTI će pratiti snagu vjetra i temperaturu, EUV će pratiti gustoću prisutnih gasova, IVM kretanje gasova, a FUV “sastav sastava termosfere tokom dana i profile gustoće jona tokom noći”.

Bonus video: