POMOĆ U TESTIRANJIMA

Naučnici stvorili ljudski mozak u laboratoriji

"Moć ovog mozga je u tome što predstavlja dobru zamjenu za pravi ljudski organ, te nam može dati relevantnije opcije za testiranje i razvijenije metoda liječenja od eksperimenata nad glodarima"
6 komentar(a)
mozak, Foto: Dailytelegraph.com.au
mozak, Foto: Dailytelegraph.com.au
Ažurirano: 19.08.2015. 13:34h

Američki naučnici stvorili su gotovo kompletan ljudski mozak u laboratorijskim uslovima, poduhvat koji bi mogao značajno da unaprijediti liječenje neuroloških bolesti.

Rene Anand, profesor na Državnom univerzitetu Ohaja, uzgojio je mozak čija se zrelost može uporediti sa mozgom fetusa starog pet sedmica. Veličine zrna pasulja, mozak posjeduje sve tipove ćelija, sve značajne cerebralne djelove i kičmenu moždinu, ali mu nedostaje vaskularni sistem, saopštio je univerzitet.

Stvoren u razmaku od 15 nedjelja iz ćelija ljudske kože, ovaj organoid predstavlja najpotpunije razvijeni mozak koji je dosad uzgojen.

Arnand očekuje da će ovakav mozak omogućiti istraživačima jednostavnija i etičnija testiranja ljekova namijenjenih liječenju cerebralnih i neuroloških oboljenja.

"Moć ovog mozga je u tome što predstavlja dobru zamjenu za pravi ljudski organ, te nam može dati relevantnije opcije za testiranje i razvijenije metoda liječenja od eksperimenata nad glodarima", rekao je Anand, prenosi AFP.

n1.info