Pet načina kako da u pet minuta ubrzate svoj Android telefon

Pratite savjete kako ubrzati vaš pametni telefon i time mu produžite i životni vijek,
1 komentar(a)
Android, Foto: Technorati.com
Android, Foto: Technorati.com
Ažurirano: 14.08.2015. 12:06h

Pametni telefoni toliko su nam prirasli srcu, volimo ih koristiti i ponekad se uz neke vežemo pa ih ne bismo željeli mijenjati, ali nužda nas nagoni da učinimo. Prvenstveno jer se uspore, što dolazi s godinama i živim bićima, automobilima, televizorima, svemu...

No, kako piše portal ICTbusiness, postoje "sitni savjeti" kako ubrzati vaš pametni telefon i time mu produžiti životni vijek, što će vam sigurno značiti. Posebno jer su savjeti besplatni i korisni, a samim time isplativiji od ulaganja u nešto novo što vam možda i neće baš najbolje "sjesti". Mjerite vrijeme utrošeno na ove savjete jer doslovno ćete sve obaviti u manje od pet minuta:

1. Počistite App Cache

Za to vam treba oko 30 sekundi. Samo uđite u Settings, potom na Cached Data i na kraju pritisnite OK kad izaberete Delete Data.

2. Onemogućite Bloatware

Za to vam treba oko 60 sekundi. Idite u Settings, potom kliknite na Applications i nakon toga na Applications Manager. Pronađite "All" i kliknite na to, a tamo jednostavno pogledajte aplikacije koje ne želite koristiti, otvorite ih i kliknite "Disable" ili "Uninstall".

3. Povećajte memory limit na Chromeu

Za ovo će vam trebati takođe oko 60 sekundi. Otvorite Chrome, zatim ukucajte chrome://flags i pronađite "Maximum tiles for interest area", izaberite 512, nakon toga "default" i onda Relaunch Now.

4. Onemogućite animacije

I za ovo vam treba oko 60 sekundi. Idite u Settings, zatim u About phone i kliknite prstom sedam puta Build number. Nakon toga ćete dobiti poruku "Developer mode has been turned on". Kad to učinite idite na Developer options, pa u Window animation scale i namjestite Animation na off. Moraćete izabrati i Transition animation scale, kao i Animation duration scale te ih takođe postaviti na off.

5. Onemogućite animacije za Lock Screen

Za ovo treba takođe oko 30 sekundi. Idite u Settings, zatim Lock screen, odmah potom izaberite Unlock effect i izaberite None.

Ako ste jako dobri u snalaženju na vašem uređaju, za sve ovo trebaće vam tri i po minuta. Možda i manje ako ste baš majstor.

Bonus video: