Eko olovka napravljena od kafe, čaja i latica cvijeća može i da se zasadi

"Reciklirani i proizvodi sa višom svrhom postaju imperativ u današnje vrijeme. Smatram da industriju proizvodnje klasičnih olovaka treba oplemeniti proizvodima ekološkog profila. U tu priču se idealno uklapa organska olovka Fabula"
66 pregleda 0 komentar(a)
organska olovka Fabula
organska olovka Fabula
Ažurirano: 13.08.2015. 14:26h

Informatičarka Mateja Kuhar iz Hrvatske izumila je olovku, koja je napravljena od otpadnih organskih materijala.

Zbog organskog sastava i hranljivih vrijednosti proizvodnih sirovina - reciklirane kafe, čaja i latica, olovka Fabula dok se oštri postaje hrana za biljke, a u svom vrhu, olovka ima sjeme koje može da se posadi kada olovka postane premala za upotrebu.

Mateja je za hrvatske medije kazala da je od bake naučila da ostatke od kafe baca u saksije sa biljaka, a pošto voli čaj, biljke je gnojila i ostacima od čaja.

"Moj prijatelj je intenzivno crtao i pravio ilustracije i stalno je kupovao drvene olovke u knjižarama. Jednog dana sam povezala te dvije stvari i ideja je došla sama po sebi. Daljom razradom ideje, uočila sam da kafići bacaju značajne količine organskog otpada. Tada je ideja dobila poslovni smisao. U zelenu priču uklopila sam i otpadne latice koje se skupljaju u cvjećama", kazala je ona.

Njena želja je bila i da se smanji upotreba drveta u proizvodnji olovaka.

"Reciklirani i proizvodi sa višom svrhom postaju imperativ u današnje vrijeme. Smatram da industriju proizvodnje klasičnih olovaka treba oplemeniti proizvodima ekološkog profila. U tu priču se idealno uklapa organska olovka Fabula".

Mateja Kuhar i dalje usavršava proizvod, a u toku je i razvoj mašine za proizvodnju Fabula olovaka.

Mlada preduzetnica želi da razvije proizvod koji služi kao inspirativan alat i pruža dodanu vrijednost i plemeniti cilj, piše evarazdin.hr.

Bonus video: