Počinje suđenje Daniloviću: Skuterom vukao "bananu" mimo propisa?

Okrivljeni je navedenim skuterom upravljao suprotno članu pet tačke 1 dijela 2 Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru
234 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinj udes, Ulcinj nesreća, Foto: Samir Adrović
Ulcinj udes, Ulcinj nesreća, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 05.11.2018. 17:31h

U ulcinjskom Osnovnom sudu sjutra će početi suđenje Srđanu Daniloviću iz Pljevalja, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

On je krajem jula skuterom na moru vukao privezanu "bananu" sa četvoro turista, pa udario u turistički brod, usljed čega je poginulo dvoje državljana Slovenije Zejnepe Izairi (35) i njen desetogodišnji sin Y. I., dok su njen suprug Petrit Izairi (36) i trinaestogodišnja sestra J. I.teže povrijeđeni.

Sudiće mu Jovan Jovanović.

"Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Danilović 24. jula 2018. godine, oko 13.45 časova, u Jadranskom moru, naspram hotela Otrant u Ulcinju, na udaljenosti od oko 500 metara od obale, upravljajući u brodskom saobraćaju skuterom marke 'Sea Doo', ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost život oštećenih Izairi Petrit, Izairi Zejnepa, te maloljetni I. Y. i I. J., iako je bio svjestan da postupa suprotno saobraćajnim propisima i da tako može ugroziti saobraćaj i dovesti u opasnost život i tijelo oštećenih, ali je olako držao da do posljedice neće doći ili da će ih spriječiti.

Okrivljeni je navedenim skuterom upravljao suprotno članu pet tačke 1 dijela 2 Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, ne vršeći radi potpune procjene situacije i rizika sudara odgovarajuće osmatranje, vizuelno i slušanjem, kao i pomoću svih raspoloživih sredstava koja su pogodna s obzirom na preovladavajuće okolnosti i stanja", piše u optužnici.

Navodi se i da se Danilović nije kretao sigurnosnom brzinom da bi se mogla preduzeti pravilna i efikasna radnja koja bi spriječila sudar... ne uklanjajući se s puta brodu koji je sustigao:

"Usljed toga je prilikom preticanja čamca za prevoz putnika Suka II, dolazeći mu sa krmene zadnje strane blago ulijevo, krećući se brzinom većom od sigurnosne kojom bi mogao preduzeti pravilnu i efikasnu radnju koja bi spriječila sudar i da bi se mogao zaustaviti i ne vršeći odgovarajuće osmatranje radi potpune procjene situacije i rizika od sudara. Zatim je, pretičući čamac sa desne strane, tubu (takozvanu 'bananu') koju je za sobom vukao, a koja je za skuter bila privezana kanapom dužine 18 metara, a na kojoj su sjedjeli oštećeni, doveo u poziciju da ide lijevo i naglo ubrzava. Usljed centrifugalne sile, te tuba ostvaruje kontakt sa zadnjom lijevom stranom čamca za prevoz putnika Suka II, od kojeg udara su smrtno stradali I. Z. i mldb. I. Y., dok su I. P. i mldb. I. J. zadobili teške tjelesne povrede. Petrit Izairi je zadobio nagnječenje mozga, prelom desnog gornjoviličnog sinusa, dvostruki prelom donje vilice uz prisustvo krvi u gornjoviličnom i svenoidnom sinusu desno i prelom trećeg desnog rebra, dok je maloljetni I.J. zadobio prelom lijeve natkoljenice, prelom platoa lijeve potkoljenične kosti, obostrani prelom jarmolike kosti gornje vilice i razderotinu sa nagnječenjem donje usne", stoji u optužnici.

Bonus video: