Dva ruska astronauta u svemirskoj šetnji

Padalka i Kornijenko će montirati novu opremu koja će olakšati kretanje članova posade na budućim svemirskim šetnjama. Oni će takođe zamijeniti antenu, očistiti prozore jednog od modula stanice i fotografisati spoljašnjost
1 komentar(a)
Međunarodna svemirska stanica, Foto: Asc-csa.gc.ca
Međunarodna svemirska stanica, Foto: Asc-csa.gc.ca
Ažurirano: 10.08.2015. 18:38h

Dva ruska člana posade su izašla iz Međunarodne svemirske stanice u svemirsku šetnju kako bi montirali novu opremu i pregledali spoljašnjost orbitirajuće stanice.

Genadij Padalka i Mihail Kornijenko će montirati novu opremu koja će olakšati kretanje članova posade na budućim svemirskim šetnjama.

Oni će takođe zamijeniti antenu, očistiti prozore jednog od modula stanice i fotografisati spoljašnjost.

Današnja šestočasovna šetnja je deseta Padalkova svemirska šetnja. On je proveo više vremena u svemiru nego bilo koji drugi čovjek.

Astronauti američke agencije za istražvanje svemira (NASA) Skot Keli i Kjel Lindgren, Rus Oleg Kononenko i Kimija Jui iz Japana, koji su takođe članovi posade, ostali su unutar stanice.

Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od rijetkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije "Spejsiks" i "Orbital sajanses", a astronaute prevoze isključivo letjelice ruskog državnog "Roskosmosa".

Bonus video: