Rašoviću nagrada „Mijat Šuković”

Nagradu je Rašoviću uručio predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović
409 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje pravnika Crne Gore, Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Udruženje pravnika Crne Gore, Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Ažurirano: 01.11.2018. 08:49h

Profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i akademiku CANU Zoran Rašoviću juče je dodjeljena nagrada “Akademek Mijat Šuković”.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da se Rašoviću nagrada dodjeljuje za poseban doprinos očuvanju crnogorske pravne baštine, razvoju pravne nauke, etike i kulture. Akademik, bivši dekan Pravnog fakulteta, je kazao da priznanje dijeli sa 37 generacija studenata, kolega...

Nagradu je Rašoviću uručio predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović koji je poručio da narod koji ne njeguje stvaralački odnos prema tekovinama svoje kulturne i ukupne istorije, osuđuje sebe, da svoju budućnost projektuje bez znanja o svom identitetu, bez djelotvornog oslonca na svoje korijene i pozitivne sadržaje svoje pravne tradicije.

“Ovom nagradom Udruženje pravnika želi da na pijedastalu pravne nauke izdvoji najbolje među crnogorskim pravnicima i one koji neupitno svojim naučnim radom i stvaralaštvom jesu luča crnogorske pravne misli. Otvorenost procesa kandidovanja, duga procedura predlaganja, više kandidata i konsenzus u izboru garancija su da ovo vrijedno priznanje ide u ruke najzaslužnijem”, kazao je Radulović.

Nagrada dobija i na težini time što su vješti ljudi odlučili da se dodjeljuje jednom u pet godina i to, kako to gordo zvuči, ''za poseban doprinos očuvanju crnogorske baštine, razvoju pravne nauke, pravne svijesti, pravne kulture, od autorativne pravničke zajednice 1933. neprekidno promovišući univerzalne vrijednosti prava, rekao je Rašović

Rašović je dobitnik Trineastojuske nagrade za djela iz oblasti pravnih nauka, nekadašnji je dekan Pravnog fakultetaa, autor je brojnih nagrađivanih knjiga i studija objavljenih u uglednim časopisima, među kojima su i četiri univerzitetska udžbenika. U 2016. i 2017. objavio je dvije kapitalne knjige u izdanju CANU ‘’Bogišićeve pravne izreke-Skladnosti između rimskopravnog i crnogorskog narodnog vrela’’, kao i ‘’Crnogorska služba Valtazara Bogišića, nezavršeni zakonski projekat’’.

Svečanoj skupštini na Pravnom fakultetu su prisustvovali dekani pravnih fakulteta tri crnogorska univerziteta, predstavnici CANU, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i porodica Mijata Šukovića.

Bonus video: