Polovni Pežo 307 CC osjetljiv na udare otpozadi

Jedan od najljepših kabrioleta srednje klase u 21. vijeku nije ništa skuplji za održavanje od klasičnog porodičnog hečbeka, izuzev elemenata krovnog mehanizma.
847 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2015. 08:06h

Na talasu neodoljivih kupe kabrioleta koji je kulminirao modelom 206 CC, Pežo je 2003. godine na tržište lansirao verziju modela 307 sa pokretnim krovom koju je nazvao 307 CC. Ovaj automobil je odmah osvojio srce ljubitelja kabrioleta.

Pežo 307 CC je zajedno sa manjim bratom 206 CC, bio prvi kabriolet sa metalnim krovom u srednjoj klasi, jer su ih prije toga imali samo Mercedes i Leksus. Dizajn je bio i ostao prosto očaravajući, na tom polju je francuski proizvođač bio i ostao za koplje ispred konkurenata.

Kao što je to bio dok je bio nov, 307 CC je danas vrlo popularan kod ljubitelja kabrioleta koji se moraju zadovoljiti korišćenim vozilom. Koliko potencijalnih problema možete da očekujete kupovinom polovnog primjerka, provjerili smo u ovlašćenom servisu Pežoa, PSC “Knežević”.

“Pežo 307 CC je izuzetno kvalitetan automobil, koji je pritom i izuzetno lijep, pa je na našem tržištu vrlo popularan”, priča Željko Knežević, direktor servisa. “Kompletna mehanika i podvozje preneseni su iz hečbek modela, što znači da je oslanjanje dosta otporno, i u tom dijelu bilježimo jedino oštećenja stabilizatora i jabučica, i to nakon velike kilometraže i vožnje po neravnim putevima”. Ono po čemu se 307 CC jedino razlikuje od svog hečbek rođaka je ojačana konstrukcija i krovni mehanizam, na koji treba posebno obratiti pažnju pri kupovini.

“Kabriolet verzija je osjetljiva na udare otpozadi, jer se u zoni prtljažnika nalazi hidraulička pumpa za upravljanje krovnim mehanizmom, koja je prilično skupa. Pored nje, još jedan vrlo važan dio krovnog sklopa je zavjesica u gepeku, koja mora da bude zatvorena da bi sistem omogućio otvaranje krove, jer bi u suprotnom prekomjerna količina prtljaga mogla da ošteti zadnje vjetrobransko staklo koje se skalapa u gepek iza zavjesice. Ova zavjesa posjeduje mikroprekidače, koji znaju da otkažu, čime se onemogućava otvaranje krova”, priča Knežević.

Iako zvuči nelogično, preporuka je da se kabriolet kupuje zimi, da bi se uočilo eventualno propuštanje vode. Međutim, u ovlašćenom servisu mogu sve to da provjere, da li ima zazora na konstrukcionim elementima, da li krov zaptiva, i da li sve u sistemu otvaranja i zatvaranja funkcioniše propisno. Posebno je važna provjera mikroprekidača, jer su opravke skupe. Pokazatelj da nešto nije u redu sa mehanizmom je i pomjeranje krova kada zaustavite otvaranje u nekom međupoložaju, jer bi ispravna hidraulika trebalo da ga drži nepomičnim. “Troškovi održavanja, izuzev krova, nijesu veći nego kod hečbeka. Čak i mikroprekidači često n etreba da se mijenjaju, već se samo očiste kontakti”, kaže Željko Knežević.

Kad je riječ o motorima, u početku su bili aktuelni benzinci 1.6 i 2.0, a u restilizovanom modelu i 2.0 Hdi dizel, koji je i vrlo štedljiv. Inače, kod kabrioleta treba da očekujete veću potrošnju, jer je školjka teža, a aerodinamički otpori mnogo veći kad se vozi sa otvorenim krovom. Cijena 307 CC na tržištu se kreće od 5.000 do 7.000 eura.

TROŠKOVI ODRŽAVANJA*

Veliki servis: 166 € (set zupčastog kaiša: 90€, vodena pumpa: 40 €, antifriz 3l: 15€, kaiš alternatora: 21 €) • Mali servis: 65 € (ulje 3l: 24 €, filter ulja: 8 €, filter vazduha: 14 €, filter klime: 19 €) • Kočioni diskovi prednji: 80 € • Kočione pločice (par): 50 € • Jabučice (kom): 21 € • Stabilizator: 20 € • Hidraulička pumpa za krov: 1.000 €
*po cjenovniku ovlašćenog servisa PSC “Knežević”

Galerija

Bonus video: