Zabranite "robote ubice"

Iako takvo oružje još ne postoji, tehnologija je toliko napredovala, da se o njemu već raspravljalo i u Ujedinjenim nacijama
2 komentar(a)
robot Kurata, Foto: Facebook.com
robot Kurata, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 28.07.2015. 08:44h

Više od 1.000 stručnjaka za robotiku i vještačku inteligenciju, među kojima su fizičar Stiven Hoking, tehnolog Ilon Mask i filozof Noam Čomski, potpisalo je otvoreno pismo koje poziva na zabranu autonomnog oružja, poznatijeg kao “roboti ubice”.

Među potpisnicima su i jedan od osnivača kompanije Apple Stiv Voznijak i stotine istraživača iz vrhunskih univerziteta i laboratorija širom svijeta.

Pismo koje je sastavio Institut “Budućnost života” (Future of Life), grupa koja radi na prevazilaženju “egzistencijalnih rizika za čovječanstvo”, upozorava na opasnosti od “vojne upotrebe oružja sa vještačkom inteligencijom”.

Institut u pismu navodi da vidi “veliki potencijal u vještačkoj inteligenciji na korist cijelog čovečanstva”, ali da to ne važi za razvoj robotskog oružja.

Iako takvo oružje još ne postoji, tehnologija je toliko napredovala, da se o njemu već raspravljalo i u Ujedinjenim nacijama.

Bonus video: