NASA otkrila "novu Zemlju"

U pitanju je najmanja do sada pronađena planeta u „nastanjivoj zoni“ zvijezde – onoj u okviru koje je moguće da se na površini planete pojavi voda u tečnom obliku
127 pregleda 0 komentar(a)
Nova Zemlja, Foto: Twitter
Nova Zemlja, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.07.2015. 20:17h

Naučnici, koristeći NASA-in teleskop Kepler, koji je postavljen u Zemljinu orbitu kako bi tragao za planetama sličnim našoj, pronašli su planetu izvan našeg solarnog sistema koja je veoma slična Zemlji.

Kako prenosi Rojters, na njoj je život moguć.

"Veći, stariji rođak Zemlje", saopštila je NASA na Tviteru uz postavljenu fotografiju.

Planeta Kepler 452b, koja je 60 procenata veća od Zemlje, udaljena je oko 1.400 svjetlosnih godina u konstelaciji Cygnus, saopštili su naučnici na konferenciji za novinare.

Kepler 452b je star 6 milijardi godina, 1,5 milijardu godina stariji od našeg Sunca, ima istu temperaturu.

Orbitira oko zvijezde koja je 4 odsto masivnija i 10 odsto svjetlija od našeg Sunca.

Ova planeta je udaljena od svoje zvijezde 5 odsto više nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

U pitanju je najmanja do sada pronađena planeta u „nastanjivoj zoni“ zvijezde – onoj u okviru koje je moguće da se na površini planete pojavi voda u tečnom obliku.

Nalazi se u zoni zvijezde koju je moguće naseliti, jer pruža idealne uslove za život.

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stjenovita planeta, onda je vrlo vjerovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod uticajem vreline njene umiruće zvijezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani.

"Ako je Kepler 452b zaista stjenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvijezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije", kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

"Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagrijava njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvijek da nestane sa planete", dodao je on.

"U ovom trenutku Kepler 452b vjerovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svjetlije", naveo je Kaldvel.

Osim što je potvrđeno postojanje Kepler 452b, tokom Kepler misije je detektovano do 4.696 kandidata za planete. Da bi one bile definisane kao planete potrebna su dodatna posmatranja i analize.

"Egzoplanete, naročito one manje, poput Zemlje, do prije 21 godinu pripadale su domenu naučne fantastike”, saopštila je NASA ranije danas na svom sajtu.

"Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na ivici pronalaska nečega o čemu je čovječanstvo sanjalo hiljadama godina – nove Zemlje".

Vjerovali ili ne, prva egzoplaneta (planeta van sunčevog sistema) pronađena je tek 1995. godine. Danas ne samo da znamo da se u svemiru nalazi ogroman broj galaksija sa nekoliko stotina milijardi planeta, već imamo i predstavu o tome koje su njihove glavne karakteristike.

Teleskop Kepler, vrijedan 600 miliona dolara, lansiran je 2009. sa ciljem proučavanja raznovrsnih planetarnih sistema u galaksiji Mliječni put. U okviru iste misije, naučnici su takođe tragali za planetama nalik Zemlji, na čijoj bi se površini nalazile stijene, zemlja i voda, i na kojima bi mogle da žive razne forme vanzemaljskog života.

Bonus video: