Gdje tražimo vijesti? Na Facebooku i Twitteru

Twitterov projekat 'Lightning' fokusiraće se na isporuku praćenja vijesti uživo i jako važnih vijesti svima, bez obzir imaju li korisnički račun na Twitteru ili ne, dok je Facebook pokrenuo Instant Articles u maju ove godine, omogućavajući objavljivanje članaka direktno na svojim stranicama
0 komentar(a)
Facebook i Twitter, Foto: Shutterstock
Facebook i Twitter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.07.2015. 10:25h

Bili smo utiska kako se to događa, sad smo dobili i potvrdu - istraživanje koje je sproveo američki istraživački centar Pew pokazalo je kako najveću društvenu mrežu svijeta i mikrobloging servis u sve većoj mjeri koristimo za praćenje vijesti, prenosi Tportal.hr.

I u Facebooku i u Twitteru već se neko vrijeme trude pretvoriti se u platforme na kojima će korisnici moći sve i svašta, uključujući i čitanje vijesti, bez napuštanja njihovih stranica. Po rezultatima istraživanja koje je sproveo Pew, čini se kako su se ta nastojanja počela isplaćivati.

Twitterov projekat 'Lightning' fokusiraće se na isporuku praćenja vijesti uživo i jako važnih vijesti svima, bez obzir imaju li korisnički račun na Twitteru ili ne, dok je Facebook pokrenuo Instant Articles u maju ove godine, omogućavajući objavljivanje članaka direktno na svojim stranicama.

Povećano praćenje vijesti nije povezano s porastom korisničkih baza, kažu u Pewu, već postojeći korisnici sve više otkrivaju vijesti na Facebooku i Twitteru. Prema rezultatima istraživanja, 63 odsto korisnika i Facebooka i Twittera potvrdilo je kako su ih koristili kako bi došli do vijesti. Nije riječ samo o milenijalcima: udio onih koji vijesti traže i konzumiraju na društvenim mrežama porastao je u svim demografskim grupama.

Ipak, većina ispitanika opisala je Facebook i Twitter kao sekundarni izvor vijesti, a među sklonijima društvenim mrežama su mlađi ljudi. U kojoj mjeri doista čitaju vijesti, a ne samo naslove, još nije utvrđeno.

Bonus video: